KURTOVIĆ: Dobro je što na ovim izborima imamo i pojavu manjinskih partija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Povodom lokalnih beogradskih izbora, uredništvo “Agencije Sana” uradilo je intervju sa političkim analitičarem, dr. Rejhanom Kurtovićem, profesorom Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, s ciljem boljeg analiziranja aktuelne političke situacije.

Na samom početku dr. Kurtović je podsjetio da učestvuju 24 liste, te da pravo glasa ima 1.606.931 birač.  On je kazao da je broj izbornih mijesta povećan te da građani Beograda moje ostvariti svoje kako kaže, aktivno biračko mjesto.

“2004. smo imali 1105 biračkih mesta, a ‎2014. 1180. Na ovaj način građanima je učinjeno dostupnije biračko mesto, ali i povećan je broj članova biračkih odbora, odnosno kontrolora. 68.730 kontrolora učestvovaće na ovim izborima, što nam daje nadu da će se izborni postupak sprovesti u skladu sa izbornim pravilima i procedurama, bez neregularnosti i mahinacija.

Međutim, i pored toga što imamo široku političku ponudu i povećan broj izbornih mesta, izlaznost je za sada još uvek mala. Uzrok tome je loše i hladno zimsko vreme, ali i niz drugih faktora koji su se akomulirali do ovih beogradskih izbora.”

Politički analitičar je ukazao i na učestalost organiziranja izbora.

“U Srbiji izbori su učestala pojava, nikada ranije u jednom kratkom vremenskom periodu nije se održalo toliko izbora. Građani stiču dojam da stalno nešto biraju.

Veliki broj stranaka koje učestvuju na izborima daju bogatu političku ponudu, ali sa druge strane umanjuju ozbiljnost izborne utakmice, tj. stvara se nestabilnost I nesigurnost kod birača.

 

USTALJENA POLITIČKA PONUDA POSTAJE JEDNOLIČNA

“Razbijanje opozicije, a naročito nekadašnje Demokratske stranke na više različitih partija, dovelo je do zabune kod njihovih birača, ali i određene vrste neopredeljenosti. Iz DS-a je izašlo mnogo samozvanih lidera što je dodatno revoltiralo birače Demoktatske stranke da ne izlaze na izbore i na taj način kazne one koji su odustali od vizije i ciljeva Zorana Đinđića.

U političkoj ponudi imamo i jedan deo lista koje su pravile i prave parodiju od politike i samih izbora, to nam daje jednu neozbiljnu sliku i dodatno udaljava građane od izbora i glasanja. Veliki broj političkih aktera je dugo na političkoj sceni Srbije, preko 20 godina, mnogi od njih su imali priliku da se pokažu i dokažu dok su bili na vlasti, to tada nisu učinili, a sada bi opet. Kasna pamet uvek skupo košta.

Narodu je dosta istih u određenoj meri potrošenih političkih aktera. Određen broj birača je ljut zbog toga i ne izlazi na izbore. Mlađe generacije nisu u dovoljnoj meri zinteresovane za politiku i izbore, imaju neke druge sisteme vrednosti, i pokušavaju da bez što dalje od politike.

Mnogi od njih nemaju stav i bilo kakvo mišljenje o tome, što je jako opasno.  Na ovim izborima se nije ni dovoljno zahuktala izborna kampanja, ostavlja se utisak da izborne liste nisu dovljno došle do građana i da ih nisu na adekvatan način ubedile birače zašto da glasaju za njih.

Izborne liste su se više borile da skupe potpise i učestvuju na izborima, nego da dođu do birača i predstave svoje političke programe i ciljeve.”

 

UTJECAJ NA BEOGRADSKE IZBORE VIŠESTRUK

“U velikoj meri na sam tok i proces izbora učestvuju određena osnovana i neosnovana istraživanja, koja favorizuju određene liste i kandidate, a druge bacaju u zasenak. To kod običnog građanina stvara utisak da svojim glasom ne može ništa promeniti i da se pobednik zna i pre izborne utakmice.

Sve nam ovo ukazuje da naš aktuelni politički sistem nije dobar i da se u budućnosti mora menjati.

Dobro je što na ovim izborima imamo i pojavu manjinskih partija, sa novom snagom, novim ljudima, novom energijom, politickim programima i ideologijom.

Učestvovanje četiri manjinske partije na beogradskim izborima dobar je demokratski pokazatelj. Važno je što su manjine osetile slobodu i pokazale svoj kapacitet i zainteresovanost da učestvuju u rešavanju svakodnevnih probema u Beogradu. Ulaskom u vlast manjinske stranke će dati svoj doprinos u razvoju i afirmaciji ovog grada, kako bi se stvorili bolji uslovi života i suživota za sve građane.

To je demokratiski potencijal Srbije i Beograda koji se već prepoznaje.

Beogradski izbori su izuzetan poligon za političke partije. Na njima će se odmeriti snage između vladajuće stranke i opozicije, ali će se i pokazati snaga pojedinih političkih partija. Beograd predstavlja reprezentativan uzorak u političkom sistemu Republike Srbije.  Beogradski izbori su i dobra uvertira za naredne parlamentarne izbore, na koje će se refleksije beogradskih izbora sigurno osestiti.

Ovo je dobar način da političke partije dobiju realnu sliku o svom radu, da uklone greške koje su pravile u minulom periodu.

Od Beogradskih izbora očekujem da postanu dobar osnov za jednu kvalitetnu i temeljnu reviziju političkog sistema Republike Srbije. To je neophodno, kako bi u sledeće izborne procese ušli bez anomalija i problema koji urušavaju izborno pravo i celokupan smisao demokratije.

 

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img