Home Rubrike Vijesti BEOGRADSKI IZBORI: građani u nevjerici, izlaznost slabija nego u 2017.

BEOGRADSKI IZBORI: građani u nevjerici, izlaznost slabija nego u 2017.

408

Do 14h glasalo je 28,4% birača za odbornike Skupštine Grada Beograda, pokazuju procene “Ipsosa”. Izlaznost je u prvim časovima manja nego na prošlim izborima.

U istraživanju, građani Beograda u nevjerici su i nesigurni ko će odnijeti večerašnju pobjedu i pokazati “snagu” i stabilnost svoje politike. Anketa pokazuje da građani žele konkretne promjene i na društvenoj i na politikoj sceni. Dio njih traže veće plate i penzije, dok se drugi dio nada da će se osvježenje pronaći i u otklanjanju korupcije iz svih segmenata državnih organa.

 

NEREGULARNOST U ORGANIZACIJI

Dio nevladinog sektora koji prati današnji dan ističe i nedostatke u organizaciji. Preko 50% biračkih mijesta nije omogućilo pristup licima sa invaliditetom što je dodatno utjecalo i na nivo izlaznosti građana.   Do sada se niko iz Gradske izborne komisije nije obratio.

ANKETA I ZNAČAJNOST LOKALNIH BEOGRADSKIH IZBORA

Značaj ovih izbora je veliki s obzirom da Beograd broji 2 miliona stanovnika. Budžet za ovu godinu iznosio je 700 miliona eura, a to je veliki “kolač” za svakog jer se generiše velika ekonomska moć, prenosi izvjestilac Al Jazeere Balkans.

USTALJENA POLITIKA ILI PREOKRET

Sa političke strane Beograd je važan ukoliko dođe do preokreta političke vlasti to će uvjetovati i niz promjena, Izbori su vrlo značajni za političku sliku u ovoj zemlji uopće. Zvanična obraćanja do sada još uvijek nisu zabilježena. s

 

Birališta su otvorena do 20 časova. Za 110 odborničkih mesta bore se 24 izborne liste.

 

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

Previous articleIzbori u Beogradu: Do 11h izlaznost 12,6 posto
Next articleKURTOVIĆ: Dobro je što na ovim izborima imamo i pojavu manjinskih partija