Ambasadori Turske i Norveške rješavaju probleme Bošnjaka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća održan je prijem ambasadora  Republike Turske i Kraljevine Norveške. Cilj posjete g. Tanžu Bilgića sa delgacijom i g. Sanesa Bjornstad jesu odnosi Bošnjačkog naroda u Srbiji kao i rješavanje problema.

Predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin istakao je da se problemi Bošnjaka trebaju rješavati na većem nivou.

„Insistiramo da se izvrši revizija akcionog plana i da se svi problemi koji muče Bošnjake da se uvrste u taj akcioni plan. Pored toga bilo je razgovora i u vezi sa ekonomskim razvojnim projektima i onome što planira razvojna agencija Norveše, Turske, kao i Vlade dvije države što će finansirati naše projekte. Mene je izvijestio ambasador Norveške da se naši projekti uklapaju i kompatiblni su sa evropskom razvojnom poljoprivednom politikom“ – istakao je predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin.

On je dodao da se nada da će ovi dijalozi ostvariti susret predstavnika BNV-a sa šefom Kancelarije EU u Beogradu. Ambasadori spremni za suradnji i dijalog, najavili stabilniju suradnju.

Ambasador  Republike Turske Nj.E.  Tanju Bilgić je kazao:“Imali smo jako interesantnu diskusiju, govorilo se o prilikama, izazovima i mogućnostima sa kojima se susreće Bošnjački narod. Razgovarali smo o tome kako Norveška i Turska mogu raditi zajedno kako bi se poboljšala situacija. Nadam se da će se sastanak između predstavnika BNV-a i šefa Kancelarije EU u Beogradu dogoditi veoma brzo. Sve ono što smo razgovarali danas prenijet ćemo kolegama u Beogradu. I zajedno ćemo učini sve što možemo da bismo poboljšali situaciju.“

Ambasador Kraljevine Norveške Nj.E. Sanes Bjornstad je kazao:“Čuli smo dosta o izazovima ovog regiona. Podvukli smo naše težnje za poboljšanje ove situacije, govorili smo i prethodnom periodu. Napredujemo dosta u zajedničkim pregovorima. Nadamo se da će ovo dosta doprinijeti poboljšanju odnosa Bošnjaka u Srbiji.“

Posjeta ambasadora dviju država nastavit će se i sutra u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji.

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img