Na simpozijumu u Turskoj predstavnici Islamske zajednice u Srbiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Uz učešće velikog broja eminentnih pojedinaca i predstavika važnih institucija iz Turske, islamskog svijeta i Balkanapod pokroviteljstvom turskog predsjednika Redžepa Erdoana, jučer je započeo dvodnevni simpozijum na temu “Alija Izetbegović – islam između Istoka i Zapada”.

Islamsku zajednicu u Srbiji na ovom važnom skupu predstavlja predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, kao i prodekan za nastavu na Fakultetu za islamske studije dr. Admir Muratović.

Skup je započeo emitovanjem video poruke predsjednika Erdoana koji je na emotivan način govorio o predsjedniku rahmetli Aliji Izetbegoviću i iskustvu koje je imao sa njim, istakavši da je predsjednik Izetbegović vrijednost i mislilac koji pripada svim muslimanima svijeta.

Na početku se u ime organizatora obratio Omer Erdoan, dok su u nastavku pozdravne riječi imali i Sulejman Kunduz, bivši poslanik u turskom parlamentu , te veliki islamski autoritet i predvodnik demokratskih promjena u Tunisu, Rašid Ganuši.

Islamskoj zajednici u Srbiji učinjena je velika čast da u prvom panelu odmah nakon video izlaganja šejha Fatiha Alija Hasanejna iz Sudana, riječ dobije predsjednik Mešihata muftija Dudić. On je u svom izlaganju govorio o odnosu Bošnjaka Sandžaka prema rahmetli Aliji, ali i njegovom odnosu i brizi koju je pokazivao prema prema sandžačkim Bošnjacima. Muftija dr. Dudić je  podsjetio da se navršilo 25 godina od otmice i ubistva Bošnjaka u Štrpcima i pozvao sve prisutne da učenjem Fatihe odaju počast ovim, ali i svim šehidima ummeta.

Tijekom simpozijuma obratio se novopazarac dr. Mustafa Kahrimanoglu, koji je ranije obnašao funkciju savjetnika bivšeg premijera Turske i bio zadužen za Balkan u vrijeme 90-tih. Tijekom posljednjeg dana na date teme govoriće dr. Adnan Ismaili, dr. Metin Izeti i dr. Ferid Muhić iz Makedonije. Pretposljednji izlagač bit će Sulejman Ugljanin, a posljednji predsjednik Sabora IZ-e u BiH Hasan Čengić.

Na marginama skupa muftija dr. Dudić se sreo i sa studentima iz Sandžaka koji se školuju u Ankari.

Izvor: Mešihat.org

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img