Lokalna samouprava obilježila sjećanje na žrtve zločina u Štrpcima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Dan sjećanja na žrtve zločina u Štrpcima nakon komemorativne akademije nastavljen  je  u mimohodu šutnje, te obraćanju I okupljanju kod spomen ploče. Načelnica općinske uprave Sabira Hodžić je kazala da država mora istražiti šta se dogodili I predstaviti istinu svim muslimanima.

Sabira Hodžić, načelnica općinske uprave Prijepolje  je kazala:”Država mora smoći snage da do kraja istraži zločin u Štrpcima kako bi svi inspiratori i naručioci ovog zločina bili kažnjeni, kao i da žrtve ovog gnusnog zločina dobiju status civilnih žrtava rata. Sjećajmo ih se saosjećanjem gubitka, sjećajmo ih se saosjećanjem odlučnosti da se Štrpci ne zaborave i nikad ne ponove. Čuvanje zaborava jeste i biće naša dužnost kao i dužnost svih budućih generacija.”   

Predsjednik općine Prijepolje Dragoljub Zindović kazao je da država čini sve u istraživanju ovog zločina. On je kazao:”Država Srbija čini sve da u saradnji sa susjednim državama i međunarodnom zajednicom do kraja istraži sve zločine i svakog zločinca kao i da pronađe tijela stradalih i ubijenih. U tom procesu rješavanja sudbine nestalih na teritoriji na prostoru bivše Jugoslavije uključena je i Vlada R.Srbije. i predsjednik R. Srbije. Svakako je neophodno i značajno učešće   i zainteresiranost  i drugih republika, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine jer se zločin desio na njenoj teritoriji. Lokalna samouprava u tom procesu ne može učiniti mnogo, osim onoga što smo učinili i što činimo, da se okupljamo na ovom mjestu gdje smo uredili spomen obilježje i svake godine obilježavamo taj kobni dan sjećanja na nevino stradale naše sugrađane.”

Esad Kapetanović (19), Ilijaz Ličina (43),  Fehim Bakija (43),  Šećo Softić (48),  Rifet Husović (26),  Senad Đečević (16),  Ismet Babačić (30),  Halil Zubčević (49),  Adem Alomerović (59),  Muhedin Hanić (27),  Safet Preljević (22),  Džafer Topuzović (55),  Rasim Ćorić (40),  Fikret Memović (40),  Favzija Zeković (54),  Nijazim Kajević (30),  Zvezdan Zuličić (23),  Jusuf Rastoder (45) i  Toma Buzov, vojni penzioner iz Beograda.

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img