Akademik muftija Zukorlić: “Očekujem od birača da prepoznaju svježu i drugačiju politiku”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost emisije “Beogradska hornika” na RTS-u bio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik muftija Muamer Zukorlić, gdje je još jednom predstavio svoju stranku svim građanima, zajedno sa planovima, ciljevima i načelima stranke.

Kada je riječ o zaštitnim znacima i prepoznatljivosti, simbol ove stranke jeste bijela boja, navodi Zukorlić, jer ona predstavlja dvije velike vrijednosti, čistotu i mir.

“Bijelo je transparentnost, bijelo je svakako i simbol mira. Temeljna boja naše stranke je bijela boja i naša zastava je bijele boje i po dimenziji čistote i po dimenziji pomirenja, što i jesu suštinske vrijednosti naše stranke i njezine poruke. U kontekstu čistote želim dodati da se ovdje ne radi samo o parolama. Evo, mi smo rijetka ili možda i jedina stranka koja nema plakate niti bilborde, ništa od onoga što je uobičajena praksa prljanja zidova i prljanja grada radi nekog glasa. Dakle, po cijenu da dobijemo i manje glasova, mi nećemo prljati grad. Što se tiče pomirenja, to je još jedan dio našeg imena ‘pravde i pomirenja’. Ako je pravda ideološka temeljna vrijednost naše stranke, onda je pomirenje metodičko – metodološka vrijednost koju smatramo toliko bitnom kako na tom regionalnom planu u odnosu među narodima, tako i na lokalnom planu unutar samih naroda, pa unutar samih građana. Evo uđite sada gdje god su skupljeni ljudi, od gradskog prijevoza pa na dalje, vi imate poludepresivno društvo, vi imate nervozne ljude, ako ga slučajno dotaknete na lakat on ispali. Dakle, vi imate jedan nemir,  a akcija protiv nemira je mir i pomirenje. Mi prvo moramo da se pomirimo unutar sebe, pa potom sa našim komšijama, pa potom sa nekim daljim ko je u našem društvu ili kolektivu, pa onda tako dalje i na nivou kolektiviteta”, navodi Zukorlić.

Na pitanje šta će stranka iz Novog Pazara na izborima u Beogradu, Zukorlić je odgovorio isto to što i stranka iz Beograda u Novom Pazaru, jer će se dobri i zdravi odnosi u Srbiji izgraditi tek onda kada Beograd kao glavni grad, smatra Zukorlić, bude otvoren za sve.

“Upravo tako ćemo imati zdrave odnose u Srbiji kada Beograd bude otvoren za sve dijelove ove zemlje i kada se Beograd bude otvorio da primi sve mozgove i svu energiju, svu snagu i talente iz cijele Srbije. SAD su i dalje svjetska sila broj jedan ne samo zbog vojnih i drugih potencijala, već zato što imaju širom otvorena vrata za sve talente svijeta i ko god se pojavi oni ga prime i daju mu šansu da može kao iseljenik sa Balkana za trideset godina postati guverner ili kandidat za predsjednika ili senator. E, Beograd na mikro planu balkanskom treba da ima takvu ulogu i na mikro planu Srbije. Treba da bude otvoren kao glavni grad u kojem se kreiraju politike i u Novom Pazaru i u Vranju, Priboju, Subotici… E upravo iz tog razloga kroz politiku pomirenja, kroz princip pravde, ja sam došao da prosto ponudim svoju ruku, svoju energiju, te da pokažem da želim ne samo od Srbije da bude domovina za sve građane jednako, već da želim da učestvujem u promjeni cijele te atmosfere, kako bi svi građani bili tretirani jednako i kako bi zapravo Srbija bila domovina i dom svih građana, a simbol doma je toplina i sigurnost, da bi ti građani izrazili maksimalnu lojalnost svojoj državi”, ističe Zukorlić.

Na kraju, Zukorlić je kao poruku istakao da očekuje od građana da prepoznaju novu i svježu politiku, jedan vrstan kadar koji može donijeti promjene.

“Očekujem od birača da prepoznaju svježu i drugačiju politiku, da u našoj ponudi i našoj listi koju čini vrstan kadar upravo u duhu, stilu i vrijednostima koje sam pomenuo, koju predvodi najbolji kandidat za gradonačelnika prof. Nenad Prokić, jedan od najvećih intelektualaca, ličnost koju bi svaki grad i zajednica poželjeli na svom čelu. Sa takvim timom i vrijednostima koje sam ponudio očekujem da glasači to prepoznaju i zaokruže broj 15  na sljedećim izborima”, završava Zukorlić.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img