25 godina od zločina u Štrpcima (Komemorativna akademija)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prostorijama Doma kulture u Prijepolju jučer je obilježena 25. Godišnjica od kada su nevino stradali 18 Bošnjaka I jedan Hrvat na pruzi Beograd-Bar u vozu 671. Komemorativnu akademiju organizirala Bošnjačka kulturna zajednica u suradnji sa IZ u Srbiji. Jedan od organizatora I potpredsjednik SPP-a Samir Tandir kazao je da su I ove godine nezadvoljni radom državnih organa u istraživanju ovog zločina.

“Moramo i ove godine istaći i opet podvući, da smo apsolutno nezadovoljni radom Tužilaštva Republike Srbije ali i Bosne i Hercegovine, da od Vlade R.Srbije  i njenih organa očekujemo da se utvrde svi inspiratori ovog strašnog zločina, da se svi pohapse i kazne bez obzira na funkciju koju su u tom trenutku obavljali u državi. Očekujemo da se napokon pohapse i privedu pravdi svi egzekutori ovog strašnog zločina a oni koji su već uhapšeni da se napokon njihovi predmeti završe, a ne da se iznova njihovi predmeti vraćaju na početak. Tražimo da porodice čiji su članovi oteti u željezničkoj stanici “Štrpci” dobiju status civilnih žrtava rata, da im se isplati puna reparacija, a od vladine komisije za nestala lica očekujemo da se napokon pronađu ostaci otetih i ubijenih da bi mogli klanjati dženazu i da bi mogli dobiti mezarje” – kazao je Samir Tanidr.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zaim Redžepović u obraćanju je naglasio težinu gubitka ovih ljudi.

“Mnogi od nas ovdje sjede isključivo zbog toga što tog dana nisu bili u vozu, a možda je u tom vozu bilo ljudi koji bi danas bili na odgovornim pozicijama, neki u Vladi ove države, svašta je moglo biti a izabrali su najgore. S druge strane stojimo mi, porodice žrtava. Na drugoj strani stojimo mi, porodice otetih, na drugoj strani je potreba za nekakvim stabilnim regionom koji nam svima treba, naša potreba da živimo u miru i slozi kako je to uvijek bilo u Prijepolju posebno. Na trećoj strani postoji naša obaveza da se zajednički, više nego ikad, borimo i da se ovo više nikad ne ponovi. I onoliko koliko budemo radili na tome i onoliko koliko budemo svi radili da se nikom Štrpci više ne dogode toliko smo ljudi” – istakao gospodin Zaim Redžepović.

Potpredsjednik Mešihata IZ-u Srbiji dr. Rešad-ef. Plojović kazao da je sramna činjenica što država dosad nije riješila slučaj “Štrpci” i što država šuti pred ovim zločinom.

“Dvadeset peta godina je od otmice putnika iz voza u Štrpcima. Deseti put se ovdje sakupljamo i govorimo i pozivamo vlasti ove države, smjenjivali su se različiti režimi od 2009 ili 93. do danas. Nažalost, nekako još uvijek kao da nas ne čuju. Možda se misli da ćemo odustati, spustiti glas i opet se prepustiti tugovanju i na kraju zaboravu. Međutim, braćo moja želim kazati, a to su poruke vjerujem svakog od vas koji je sada uvijek i svakog svjesnog Bošnjaka na ovim prostorima, nikada nećemo utihnuti nikada nećemo zaboraviti i nikada nećemo dozvoliti da zlo koje se desilo u februaru a kulminisalo u februaru 93. bude stavljeno pod tepih, jer ako to učinimo osudili smo sebe u propast” – naglasio dr. Rešaf ef. Plojović.

Na komemorativnoj akademiji prisustvovala je delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji, predstavnici Medžlisa Brodarevo, glavni imam Medžlisa u Prijepolju Aref Duraković, delegacija općine Prijepolje koju je predvodila Sabira Hodžić, zamjenik direktora za odnose sa crkvama I vjerskim zajednicama u Ministarstvu pravde dr. Ferid Bulić, delegacija Stranke pravde I pomirenja na čelu sa advokatom Sabahudinom Hajadarevićem.

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img