Home Rubrike Vijesti Obilježno 25 godina od zločina u Štrpcima

Obilježno 25 godina od zločina u Štrpcima

346
0

Dvadeset pet godina poslije otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata u stanici Štrpci, u utorak, 27. februara 2018. godine Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Islamskom zajednicom u Srbiji obilježili su ovaj dan komemorativnom akademijom “Štrpci bez mezara”.

Komemorativnoj akademiji su prisustvovali i obratili se u ime organizatora Samir Tandir, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zaim Redžepović i potpredsjednik Mešihata IZ-u Srbiji Rešad-ef. Plojović, a potom su predvodili Mimohod šutnje ulicama Prijepolja. Akademiji prisustvovao i pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde dr. Ferid Bulić kao i predstavnici lokalne samouprave opštine Prijepolje.

Obraćajući se kao domaćin komemorativne akademije gospodin Samir Tandir na samom početku zahvalio se prisutnim gostima.

“Poruka koju i ove godine šaljemo jeste da se taj strašni zločin ne smije zaboraviti i da se više nikad i nikome ne ponove Štrpci. Ovdje smo da se još jednom podsjetimo da država nije učinila sve da se otkriju inspiratori ovog stravičnog zločina, da su određeni egzekutori kažnjeni, a da veliki broj onih koji su učestvovali u pripremanju ovog zločina još uvijek nisu osuđeni, te da žrtve još uvijek nisu dobile status civilnih žrtava rata. Očekujem to, u cilju sveopšteg pomirenja naroda na Balkanu, jer je neophodno da to pomirenje počiva na istini”, istakao Tandir.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zaim Redžepović u svom obraćanju istakao da vjeruje da će država Srbija uložiti napore da se ovo razriješi u konačnici, da dželati budu kažnjeni a da duše žrtava pronađu smiraj, uz poruku da “ovaj dan nije samo porodica žrtva već dan svih Bošnjaka.”

Potpredsjednik Mešihata IZ-u Srbiji Rešad-ef. Plojović kazao da je sramna činjenica što država dosad nije riješila slučaj “Štrpci” i što država šuti pred zločinima. Dodao da očekuje od predstavnika aktuelne vlade da priznaju zločin koji je u ime srpskog naroda počinila grupa nečasnih ljudi. Dr. Plojović podsjetio da žrtve još uvijek nemaju status civilnih žrtava rata. Izrazio nadu da će u Štrpce kod spomen obilježja doći predstvanici države i da će jasno priznati da se desio zločin, te da je 19 ljudi ubijeno samo zbog drugačijeg imena i prezimena.

Nakon obraćanja uslijedio je mimohod šutnje ulicama Prijepolja do spomen kompleksa u Šarampovu, gdje je proučena fatiha, položeno cvijeće i minutom šutnje odata počast nevinim žrtvama.

Na ovom mjestu glasno su izgovorena imena Prijepoljaca koji su prije 25 godina nestali. Od 19 žrtava zločina 9 je bilo iz mirnog Prijepolja. Riječi mogu biti utjeha a izgovorene riječi daju nadu kazali su Građani Prijepolja od rukovodstva traže da se na ovom mjestu poklone žrtvama i da glasno iskazu protiv svakog ko je učestvovao u ovom zločinu. Načelnica lokalne samouprave Sabira Hodžić kazala da do današnjeg dana pronađeni su posmrtni ostaci samo četiri osobe. “Mi se zajedno moramo riješiti okova prošlosti. Trebamo skupiti hrabrosti da zločin nazovemo zločinom. Država mora ustati i kazati šta se dogodilo. Ja i ove godine pozivam građane da izađu svake godine i odaju počast porodicama žrtava. Čuvanje od zaborava jeste i biće naša dužnost i narednih godina”

Predsjednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović u svom obraćanju kazao da se ni nakon 25 godina ništa nije razjasnilo. “Proces utvrđivanja istine o tom događaju traje predugo i presporo. Država Srbija radi sve da do kraja istraži i da pronađe one koji su ovo učinili, kao i da pronađu posmrtne ostatke žrtava. Lokalna samouprava u tom procesu ne može ništa učiniti osim obilježavanja, podizanja spomen obilježja. Nekažnjavanje zločinaca opterećuje savjest svih porodica žrtava.” kazao je Zindović.

Narednih dana, a sve u sklopu obilježavanja i vječnog sjećanja na taj strašni zločin, bit će dodijeljene nagrade pobjednicima literarnog konkursa “Štrpci bez mezara”. Podsjećamo, paravnojna formacija Milana Lukića pod imenom “Osvetnici” otela je 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz voza Beograd–Bar kod mjesta Štrpci, na kratkom potezu pruge koji prolazi kroz Bosnu.

Previous articleU Pretresu o stanju u Tutinu
Next articleAkademik muftija Zukorlić: “Očekujem od birača da prepoznaju svježu i drugačiju politiku”