TV duel akademika Zukorlića i radikala Šešelja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gosti prve debate u emisiji “Borba za Beograd” na Prvoj televiziji bili su predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić i predsjednik Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj.

O tome kome treba u Beogradu podići spomenik Đinđiću ili Miloševiću, Vojislav Šešelj je istakao: „Zoran Đinđic to ne zaslužuje, on je imao krajnje negativnu karijeru u Beogradu. On je bio na čelu glavne mafije u Srbiji, pored toga on je uradio nešto neoprostivo, isporučio je Miloševića haškom tribunalu na najsvetijem srpskom prazniku.“

Sa druge strane dr. Muamer Zukorlić istakao da ima drugačije viđenje, te da Đinđića pamti po dobru. „ Ja nisam fasciniran podizanjem spomenika, moje iskustvo sa Đinđićem je sasvim suprotno od svega ovoga sto je istakao Šešelj. Đinđic je prvi državnik koji je otvorio dijalog sa Bošnjacima. Nisam saglasan sa Šešeljem o dešavanju 90-tih.” kazao je Zukorlić.

Lider radikala u nastavku emisije negirajući postojanje bošnjačke nacije istakao da su odnosi Srba i muslimana bili opterećeni građanskim ratom u BiH, dodajući da se ne sjeća da su muslimani u Srbiji bili progonjeni. On je također negirao i genocid u Srebrenici, ispričavši svoju verziju događaja.

Dr. Zukorlić smatra jako štetnim negiranje postojanja jedne cijele nacije, kazavši da nemamo budućnost vraćajući se na krvave tačke iz historije. Također kazao da ima mnogo tema u kojima se ne slaže sa gospodinom Šešeljom ali da u nazivu stranke „Stranka pravde i pomirenja“ postoji riječ pravda, jer želi da se se kroz pravdu i razgovore o svim temama dođe do pomirenja. Ali pravda podrazumijeva i kaznu za zločince i za počinioce genocida u Srebrnici.  Svoj politički program ne pravim tako da se dodvoravam narodu, moj program je utemeljen na etničkim principima, dodao je predsjednik Stranke pravde i pomirenja. Zukorlić je kazao da ukoliko budu u prilici da sudjeluju, spremni su suradjivati sa svima.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img