Home Vijesti Svečanom akademijom obilježena 20. godišnjica postojanja “Reude”

Svečanom akademijom obilježena 20. godišnjica postojanja “Reude”

660
0

U amfiteatru Fakulteta za islamske studije održana je svečana akademija kojom se obilježio dvadesetogodišnji rad predškolske ustanove “Reuda” na kojoj su prisustvovali čelnici Mešihata Islamske zajednice. Na samom početku dijelove iz Kur’ana proučila Aiša Mekić.

Nakon toga je predstavljen dokumentarni film koji je uradila produkcija “Sandžak Media”. U filmu od 40 minuta prikazana je srž postojanja ove predškolske ustanove. Nakon toga mališani predškolske ustanove izveli recitacije na maternjem jeziku, ali i na engleskom jeziku time dokazujući spremnost i potvrđujući rad stručnog kadra sa njima.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uručio je osnivaču, narodnom poslaniku muftiji dr. Muameru Zukorliću zahvalnicu i poklon. Dr. Zukorlić se obratio i istakao težinu osnivanja vrtića. Kazao je da je današnje školstvo izgubilo prave vrijednosti te je ukazao na potrebu svježijeg obrazovanja, te stavljanja odgoja i obrazovanja u fokusu našeg identiteta i centar interesiranja.

“Islamska zajednica je postigla dva velika cilja: izgradila je svoju i infrastrukturu dobro i odbranila se od napada koji je izgledalo da se ne moguće odbraniti. I to su dvije velike pobjede Islamske zajednice, međutim ostaje i treća, a to je pitanje kvaliteta unutar naših ustanova” – kazao je dr. Muamer Zukorlić. Dodao da je osnovna baza razvoja svih ustanova leži u kvalitetu i kvantitetu predškolske ustanove “Reuda”.

Poslije toga, prof.dr. Elma Elfić-Zukorlić je uručila zahvalnicu i poklon predsjedniku Mešihata Islamske zajednice. Potom se obratio predsjednik Mešihata.

On je kazao:” Na Balkanu smo prvi udarili temelje odgojnog rada Mekteba. Mi smo bili urnek i mi smo bili uzor. Zahvaljujući “Reudi” mi imamo i u okruženju osnovane vrtiće. Drago mi je da drugi od nas vrijedne stvari prepisuju.”

Zahvalnice i pokloni uručeni su zaposlenima koji rade 10,15 i 20 godina.

SANA – Dž.Džanković
Foto – R.Zećović