Home Rubrike Vijesti Ministrstvo finansija o kladionicama: UVERENJA SLUŽBE ZA KATASTAR FALSIFIKOVANA, ZATVORENE ČETIRI KLADIONICE,...

Ministrstvo finansija o kladionicama: UVERENJA SLUŽBE ZA KATASTAR FALSIFIKOVANA, ZATVORENE ČETIRI KLADIONICE, POKRENUTE KRIVIČNE PRIJEVA PROTIV UPOŠLJENIKA KATASTRA I VLASNIKA GEODETSKE AGENCIJE

497

Reagirajući na peticiju građana Novog Pazara, Kabinet ministra finansija g. Dušana Vujovića tražio je od Poreske uprave izvještaj o udaljenosti kladionica i kockarnica od obrazovnih institucija u Novom Pazaru.

U hitnom odgovoru iz Poreske uprave je saopćeno da je Policijska uprava Novi Pazar krajem 2017. godine, vršila kontrolu priređivača igara na sreću i utvrdila da su određena uvjerenja Službe za katastar nepokretnosti Novi Pazar o udaljenosti objekta automat kluba odnosno kladionica u odnosu na objekte obrazovnih ustanova na lokacijama u Novom Pazaru, falsifikovana i da su protiv osumnjičenih zaposlenih u Službi za katastar nepokretnosti Novi Pazar i vlasnika Geodetske agencije podnijete krivične prijave zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo Falsifikovanja službene isprave iz člana 357 stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Kontrolom udaljenosti kako od strane Policijske uprave u Novom Pazaru tako i naknadnim kontrolama Službe za katastar nepokretnosti Novi Pazar, utvrđeno je, da ranije izvršena mjerenja nisu vršena u skladu sa odredbama Zakona o igrama na sreću.

Zbog svega toga, Poreska uprava-Sektor za menjačke i devizne poslove i igre na sreću oduzeo je četiri odobrenja za tri priređivača posebnih igara na sreću na automatima i klađenje, na lokacijama u Novom Pazaru u ulici Stevana Nemanje br. 65, Stevana Nemanje b.b. i ulici Kragujevačka br. 44.

Iz Stranke pravde i pomirenja napominju da je ovo pozitivan signal i još jedan dokaz o nelegalnom radu kladionica i kockarnica u Novom Pazaru.

Oni ističu da građani Novog Pazara očekuju od Ministarstva finansija i Ministarstva obrazovanja da u što hitnijem roku poduzmu sve adekvatne mjere kako bi se ovi objekti koji ne posluju u skladu sa Zakonom o igrama na sreću i uništavaju mlade Novog Pazara što prije uklonili.

Prijem prilikom predaje peticije u ministarstvima i skupštinskim odborima, te podrška ministra prosvjete Šarčevića, predsjednika Odbora za obrazovanje Zukorlića, kao i hitan odgovor ministra finansija Vujovića, uliva nadu da će ovaj problem vrlo brzo biti riješen i signaliziraju građanima da njihove inicijative nisu uzaludne, te ih ohrabruje da konstantno bdiju nad svima oblicima kršenja Zakona, a naročito onih koji se tiču bezbjednosti mladih.

Očekujemo da svih 37 kladionica i kockarnica koje nisu udaljene više od 200 metara od obrazovnih institucija budu zatvorene, te da se i ostale kaldionice i kockarnice koje ne poštuju druge zakonske odredbe podvrgnu detaljnoj kontroli.

Narednih dana očekujemo još konkretnih reakcija nadležnih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti po predmetu peticije građana Novog Pazara.

Informativna služba

Previous articleNSZ Prijepolje raspisala 10 javnih poziva
Next articlePredsjednik opštine Prijepolje Zindović najavio nove investicije