Home Vijesti Ministarstvo prosvjete izdvojilo 6 miliona za izgradnju škole, Novi Pazar nije u...

Ministarstvo prosvjete izdvojilo 6 miliona za izgradnju škole, Novi Pazar nije u stanju da obezbijedi plac

523
0

Novi Paza r već godinama je rekorder u Srbiji po broju novorođenih, a u Evropi je prepoznat kao najmlađi grad. Samim tim, potreba za školama je povećana posljednjih godina. Neke škole u Novom Pazaru rade u tri smjene, a odjeljenja nerijetko broje po 35 učenika. Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović susreo sa ministrom obrazovanja Mladenom Šarčevićem, te između ostalog govorio i o problemu nedostatka adekvatnog školskog prostora.

Ono što je, kako navodi Fehratović, čuo od ministra Šarčevića, a tiče se novca opredijeljenog za školstvo u Novom Pazaru, dovelo ga je u nevjericu.

„U tom trenutku Ministar nam je kazao informaciju koju, zaista, u prvom momentu nismo mogli ni da shvatimo, a to je da je Ministarstvo prosvjete još prošle godine izdvojilo sva novčana sredstva, a radi se o 6 miliona eura za izgradnju još jedne škole u Novom Pazaru, te da su još tada od Gradske uprave Novi Pazar tražili da ona obezbijedi lokaciju, a da će svo finansiranje izgradnje škole snositi Ministarstvo. Do dana današnjeg nisu dobili nikakav odgovor od grada Novog Pazara, tj. od vladajuće većine koju čine SDA Sandžaka i SDP, a da ta sredstva još uvijek čekaju. To znači da izgradnju škola, poboljšanja kvaliteta obrazovanja i cijelog obrazovnog sistema u Novom Pazaru ne remeti niko drugi, već neodgovorna vlast koja nije spremna niti sposobna da za svoju djecu obezbijedi niti jedno parče zemljišta na kojem bi se izgradila škola”, navodi dr. Jahja Fehratović.

Podsjećamo da je Vlada Republike Srbije u prošlom budžetu izdvojila značajna sredstva za rehabilitaciju putnih pravaca u Sandžaku, ali do toga nije došlo zbog aljkavosti lokalnih samouprava. Kako stvari stoje, nakon puteva, Novopazarci će zbog istog razloga ostati i bez nove škole.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA