Home Rubrike Vijesti Članovi Interetničke omladinske Alijanse u jutarnjem programu

Članovi Interetničke omladinske Alijanse u jutarnjem programu

423

Članovi Interetničke omladinske Alijanse , izvršna direktorka Kulturnog Centra DamaD i srednjoškolci, su na temu ” kako da većina brine o manjini ” razbili predrasude i stereotipe koji postoje i zajedno su pokazali značaj jednakosti a istakli da i manjina treba brinuti o većini. Ova tema je zagisurno od krucijalnog značaja za sve nas.

” Potrebno je razviti multikulturalnost, kao onome što se u teoriji zove Interkulturalno društvo. To društvo neće samo konstatovati stvari, već da postoje paralelne kulture suživoti kao i životi različitih etičkih grupa na jednom prostoru. Postoje snažni napori, kulture se moraju međusobno prožimati a integrisanje kulturnog prostora nešto što garantuje stabilnost zajednica. Ono što je veoma važno jeste fokusiranost kapaciteta tih zajednica ka napretku i razvoju ” , izjavila je direktorica Kulturnog Centra DamaD, Zibija Šarenkapić.

Srednjoškolci dodaju, da se međusobno druže i posećuju tokom praznika nezavisno od vjere i nacionalnosti kojoj pripadaju.

” U  našem gradu, Bošnjaci su većinadok su u državi manjina. A ovo je ustvari priča o tome kako bi većina trebala brinuti o manjini ali ujedno da i manjina treba brinuti o većini. Sve je to zbog jednog cilja, poštovanja tuđe vjere a da negujemo svoje. Da naucimo nešto iz drugih kultura.

Svi smo mi ljudi a razlika je jedino u religiji. To ne treba biti prepreka u bilo kakvoj komunikaciji.

Ne treba da se odvajamo, već da djelujemo kao jedna zajednica. Da se ne odvajamo na Bošnjake i Srbe.

To je prednost kao i bogastvo našeg grada. Mi treba da djelujemo na omladinu jer su oni zapravo naša ciljna grupa jer na mladima svijet ostaje.

Naš cilj i naš zadatak jeste da se ova naša ideja proširi, kao i da se podstaknu stariji o tome kako smo mi isti i da što pre prevaziđemo sve stereotipe ” , dodaju srednjoškolci.

Sandžak kao multietička sredina je sama po sebi specifična i oni vjeruju, da će se na ovaj način očuvati svijest i zdrav razum, koji je neophodan za rani razvoj društvenog napretka i djelovanja ka boljem životu.

 

SANA – Zerina Bojadžić

FOTO – SANA

Previous articleBKZ organizira tradicionalnu akademiju “Štrpci bez mezara”
Next articleMinistarstvo prosvjete izdvojilo 6 miliona za izgradnju škole, Novi Pazar nije u stanju da obezbijedi plac