Home Rubrike Vijesti Peticija za uklanjanje kockarnica u blizini škola predata nadležnim Odborima u Skupštini...

Peticija za uklanjanje kockarnica u blizini škola predata nadležnim Odborima u Skupštini Srbije

624
0

Članove i aktiviste Stranke pravde i pomirenja u domu Narodne skupštine dočekao je i ugostio predsjednik Odbora za nauku, obrazovanje i informatičko društvo muftija dr. Muamer Zukorlić.  Tema sastanka bila je peticija za uklanjanje kladionica i kockarnica koje ne ispunjavaju zakonsku regulativu udaljenosti od škola na najmanje 200 metara.

Pokretač peticije dr. Jahja Fehratović upoznao je dr. Zukorlića sa tim problemom, istakavši da je u Novom Pazaru 37 kladionica koje ne ispunjavaju zakonsku regulativu predviđene udaljenosti od obrazovnih ustanova.

“To nije sve. Imamo saznanja da samo 5% kockarnica i kladionica rade po zakonu, te da ogromna većina njih ne posluje na zakonski ispravan način”, navodi Fehratović.

Zukorlić je istakao da je zaista velika stvar pokazati svijest o ovom problemu društva, dodajući da je 10 000 potpisa ozbiljna brojka koja ukazuje da su građani protiv ovog problema.

“Ova pitanja i ove teme nelegalnog djelovanja kockarnica i ugrožavanjem mladih, pogotovu učenika, ne smije biti usko stranačko. Smatram da se od svih stranaka može dobiti podrška, ali je najbitnije da se ima podrška većinske stranke”, navodi Zukorlić.

Mladi su najveća snaga, ali se moraju formirati u prijatnom i lijepom ambijentu, a ne u virusiranom društvu i okolini, poručio je Zukorlić.

“Ako ih formirate u virusiranom ambijentu punom kockarnica, narko dilera, kriminalnih krugova, onda niste ništa uradili. Moramo ih zaštiti od ovakvih pošasti”, završio je Zukorlić.

Zamjenik predsjednika Odbora prof. dr. Ljubiša Stojmirović poručio je da se svi trebaju jednoglasno složiti da je ovo veliki problem društva, te poručio da je ova inicijativa kroz peticiju proistekla od strane članova i aktivista Stranke pravde i pomirenja velika stvar.

Odbornik u skupštini grada Novog Pazara i državni sekretar Edin Zećirović na kraju je podsjetio da su se brojni slučajevi proistekli iz kocakrnica i kladionica završili smrtnim ishodom, što je, kako je istakao, alarm da se mora nešto uraditi u sprečavanju ove, kako je nazva, pošasti društva.

Dr. Zukorlić zahvalio se članovima i aktivistima Stranke pravde i pomirenja na zalaganju i trudu da se društvo učini boljim, poručujući da će uvijek imati sluha za pozitivne inicijative poput ovih, te da su vrata ovog doma uvijek otvorena.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO – SANA

Previous articleZukorlić: U sukobu sam jedino sa kriminalcima, narkodileri u Novom Pazaru imaju svoju vlast
Next articleDr. Zukorlić u Skupštini: Potpuno zabraniti rad kockarnica, tražićemo promjenu zakonske regulative