Home Vijesti O elektronskim dnevnicima u jutarnjem prof. Jolović

O elektronskim dnevnicima u jutarnjem prof. Jolović

243
0

Doba interneta i tehnologije se proširilo i na školstvo. Novopazarska OŠ ” Bratstvo” jedna je od 60 u Srbiji u kojima papirni dnevnici od nove školske godine odlaze u istoriju. Gost jutarnjeg programa Sandžak televizije bio jeprofesor informatike  OŠ ” Bratstvo ” Dejan Jolović. Kako oni zapravo funkcionišu, zbog čega su mnogo bolji za rad u nastavi ali i sam odgoj djece, profesor informatike Jolović, koji je ujedno i koordinator za uvođenje samih elektronskih dnevika, koji će i na Zlatiboru predstaviti pred 350 direktora koncept rada istih.

” Zadužen sam da ispred tima trenera, predstavim svim prisutnim direktorima šta je zapravo elektronski dnevnik i kako on funkcioniše a i koje su sve prednosti. Ovo je pilot projekat gdje programeri još uvijek rade na unapređenju, a na svakih 15 do 20 dana, svakome nastavniku dolaze poruke. U poruci je novi sadržaj, da li postoje promjene i sve ono što je jako bitno za unapređenje a i lakši rad. Sve je to u cilju, kako bi i sami nastavnici bili uključeni u poboljšanje ovog projekta. Naše zakonodavstvo je drugačije, ali se nadam da će do kraja godine ipak sve škole imati elektronski dnevnik ” navodi prof. Jolović.

Ističe da je privatnost veoma bitna jer drugi profesori ne mogu vidjeti ocjene drugih profesora i na taj način mogu realno ocjeniti đaka.

” Elektronski dnevnik ne dozvoljava pristup drugim predmetima već nastavnik može vidjeti samo svoja odeljenja i svoje ocjene kao i vladanje. To je sve u cilju očuvanja privatnosti i realnijeg ocjenjivanja. Prijava se vrši na osnovu šifri, koje svako posjeduje. Koordinatori imaju pristup i drugim šiframa i samog sajta zbog kreiranja aplikacije na mobilnom telefonu. Svi imaju svoju ulogu koju moraju poštovati. Od nastavnika, preko rarednog starešine, pedagoga do samog direktora ” dodaje prof. Jolović.

Vjeruje, da će sam dolazak elektronskih dnevnika pooštriti sam sistem a đaci će shvatiti ozbiljnost samog školovanja.  Servis ima i sistem obaveštavanja roditelja o ocenama i izostancima, a kada sistem bude operativan roditelji će dobijati SMS poruke o ocenama, izostancima, pohvalama i napomenama. Do kraja školske godine 200 izabranih škola primeniće elektronske dnevnike, a već od naredne, dužne su da to učine i ostale škole u Srbiji.

 

SANA – Zerina Bojadžić

FOTO – SANA