Home Rubrike Vijesti Hor ” Isa – beg ” u jutarnjem programu

Hor ” Isa – beg ” u jutarnjem programu

839
0

Nakon folklornog ansambla Isa-beg, gosti jutarnjeg programa Sandžak televizije bili su predstavnici dječijeg hora ” Isa-beg “.

Hor ” Isa-beg ” je osnovan još 2008.godine i broji preko 60 članova, od čega je 40 aktivnih, uzrasta od 5 do 14 godina. Uče se ilahije na Bosanskom, Arapskom, Engleskom kao i Turskom jeziku. U Novembru 2017.godine snimljena je prva autorska ilahija pod nazivom ” Halife Islama “.

” Svake godine u Septembru se smenjuju generacije gdje iz dečijeg hora prelaze u omladinski hor. Hor postoji osam godina ali ja sam već četiri godine koordinator i za četiri godine se toliko generacija promjenilo. Ono što je zasigurno njima nekako najdraže i sa ponosom o tome pričaju jeste to što su snimili svoju prvu autorsku ilahiju koja se naziva ” Halife Islama” . Rad je na neki način krunisan ovom ilahijom, jer kroz dugog niza godina truda i rada a ujedno i požrtvovanosti, uspejli smo ostvariti ovako nešto. ” ističe koordinatorka hora Nerma Zekić.

Oni su izveli osam numera gdje su želeli širokom auditorijumu prikazati a ujedno i opravdati dugogodišnji rad. Svi ističu da su jedna velika porodica prije svega, a ne tim, ne hor a to je veoma bitno za uspješnost ovakvog projekta.

Ovo je samo početak a ujednio i dio ovog hora koji će se predstavljati kako u Srbiji tako i širom regiona. Vjeruju, da će zaživjeti kao nekada ona duhovna i tradicionalna strana.

 

SANA- Zerina Bojadžić

FOTO – SANA

Previous articleZločin u Kukurovićima bez odgovornih ni 25 godina kasnije
Next articleNova koordinatorka TIKA-e posjetila BNV