Zločin u Kukurovićima bez odgovornih ni 25 godina kasnije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Jučer je navršeno 25 godina od zločina u Kukurovićima, u općini Priboj, kada su u minobacačkom napadu Vojske Jugoslavije ubijeni Uzeir Bulutović, Mušan Husović i Fatima Sarač, a selo spaljeno.

Za ovaj zločin u Kukurovićima do danas niko nije odgovarao, a tokom 1992. i 1993. godine iz svih sela općina Priboj i Pljevlja, uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom, bošnjačko stanovništvo je iseljeno.

Direktor instituta za istraživanja genocida i zločina, dr. Admir Muratović, istakao da je važan dijalog i suživot radi boljeg sutra.

“Ono što je važno istaći je da 25 godina poslije toga kada se čuju glasovi da se trebaju otvoriti nove stranice da trebamo raditi i to je zaista potrebno stanovnicima koji žive na prostoru bivše Jugoslavije idu u pravcu pomirenja. Potrebno je istaći da to podrazumijeva i istinu o tim događajima. Mi moramo biti spremni da zajednički otvaramo nove stranice između Bošnjaka i Srba, ali to svakako ne trebamo činiti time što ćemo stavljati pod tepih činjenice i

Bošnjaci će nastojati da se istina utvrdi, dodao je. “Bošnjaci jesu za pomirenje ali oni jesu i za to da se utvrdi istina o onome što se dešavalo na prostoru Sandžaka, i da na taj način smognu snage da državu Srbiju smatraju svojom domovinom i budu na sigurnom”- kazao je dr. Muratović.

Viši sud u Beogradu je u aprilu 2013. godine donio presudu kojom je utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići kod Priboja 18. februara 1993. godine. Apelacioni sud u Beogradu je krajem marta 2014. ukinuo ovu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Predmet je ranije prosljeđen srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine.

 

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img