Home Vijesti Svetski dan radija

Svetski dan radija

485
0


Svjetski dan radija obilježava se širom svijeta, a Srbija ovaj datum dočekuje sa 280 radio-stanica sa dozvolama za rad, podatak je REM-a.

Bez obzira na ubrzani razvoj savremenih tehnologija komuniciranja, radio još uvijek ostaje najrasprostranjeniji medij.
Prema riječima naše sugovornice, radio je medij koji prati svjetske trendove i sve je više slušan.

“Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog. Konkretno “refref” radio je jedini islamsko-edukativni radio na našim prostorima i skoro već jednu deceniju radi na bogaćenju svijesti i islamskoj edukaciji naših slušaoca.” istakla je novinarka “Refref” radia.

Radio koristi oko 95% svjetskog stanovništva jer tehnologija koju zahtjeva je pristupačnija i jednostavnija, pa radio prenosi mogu dosegnuti i do najudaljenijih zajednica.

Pored toga kako ističu radio je jedan od najbržih media

“Radio sto plus je jedina radio stanica na prostoru Sandžaka koja ima regionalnu dozvolu za rad. Nalazimo se na frekvencijama 100,6 i 97,2 MHz. Radio sto plus ovog ljeta slavi 15 godina postojanja i to je činjenica na koju smo veoma ponosni, s obzirom da smo uspjeli za ovih 15 godina da se izdvojimo od ostalih medija po svojoj objektivnosti, po svojoj nepristrasnosti i po profesionalnom radu.” dodaje novinarka radia “Radio sto plus”.

Kroz dugu historiju radija možemo naići na malo poznate činjenice o njegovom razvoju. Naime, Giljermo Markoni se smatra jednim od prvih korisnika jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, međutim on nije slao glas već radio signale. Prvi eksperimenti sa prenosom glasa su počeli tek posle 1900. godine.
Markoni je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za “doprinos u razvoju bežičnih tehnologija”.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić