PROČITAJTE! U Srbiji se djeca liječe od bolesti kojih nije bilo zadnjih 30 godina

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Pitanje imunizacije i dalje se postavlja. Da li vakcinirati svoje dijete ili ne?  Na osnovu nedavnih informacija, a koje su prenijeli srbijanski mediji da se djeca neće moći upisati u vrtiće ukoliko nisu vakcinisana, načelnica dječijeg dispanzera ističe da uz potvrdu i plaćenu kaznu po protokolu djeca mogu pohađati predškolsku ustanovu, ali naglašava važnost vakcinacije.

„Došli smo do toga da boginje koje nismo vidjeli 30 godina ponovo su tu, ali neće svako dijete koje oboli od malih boginja umrijeti, ali to je vrlo teška zarazna bolest koja itekako daje, često komplikacije. Jedan bolesnik zarazi do 15 ljudi, vrlo lahko se prenosi. E sad, da bi svi bili zaštićeni od malih boginja od 100 djece 95 najmanje mora biti vakcinisano, ako nemamo visok kolektivni imunitet onda niko nije zaštićen„ – kazala je načelnica dječijeg dispanzera, Dr Vesna Despotović.

Pojavom morbila došlo je do uspostavljanja nove regulative kod ljekara, kazala je načelnica.

Dr Despotović je kazala:“Mene je strah da za nekoliko godina ne budemo ponovo pričali o difteriji, dječijoj paralizi, o tetanusu, jer to su sve bolesti koje više nemamo zahvaljujući vakcini i koje mogu da se preveniraju samo vakcinom. Još jednom molim roditelje, nevezano za zakonik i kazne, da sami u interesu svoje djece dovedu dijete kod svog izabranog ljekara i vakcinišu ga. Niko neće vakcinisati bolesno dijete, zna se koje su indikacije, koje su kontraindikacije i uslov da imate jedno zdravo dijete jeste da ga uredno vakcinišete.“

Pravnici imaju isti stav, a to je da se treba pridržavati zakonskih okvira.

„Znači da je država bez obzira da li je u Srbiji, ili u drugim zemljama regiona, govorimo i o Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i ostalim zemljama je vakcinacija obavezna, čak je predviđena novčana kazna i kazna zatvora„ – kazao je pravnik Sead Trtovac.

Vakcinacija djece protiv bakterije streptokokus pneumonija biće obavezna od 1. marta, predviđeno je Pravilnikom o imunizaciji i nova je za djecu. Prema procjenama Svetske zdravstvene organizacije više od 1,6 miliona osoba umre godišnje od oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok.

 

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img