Home Rubrike Vijesti Nebriga prema kulturno-historijskim spomenicima se nastavlja

Nebriga prema kulturno-historijskim spomenicima se nastavlja

578
0

Novi Pazar oduvijek je bio prepoznatljiv po bogatom kulturno-historijskom nasljeđu. Brojni turisti širom svijeta rado su obilazili naš grad u želji da vide ono što je ostalo iz turskog vakta, obzirom da su brojni putopisci u svojim spisima spominjali kulturno-historijsko blago ovog grada.

Međutim, posljednjih godina slabo se vodi briga o spomenicima Novog Pazara. Sandžak televizija je još prije dvije godine pokrenula priču o buđenju svijesti, kako građana, tako i nadležnih da zaustave dalje propadanje onoga po čemu je naš grad vijekovima prepoznatljiv.

U nekoliko navrata izvještavali smo o zloupotrebi kulturnih spomenika, o situacijama kada je malo falilo da, zbog neobezbijeđenosti, mladi život bude ugašen.

Izvještavali smo i o tome kako je kulturno – historijsko blago, umjesto turističkog potencijala, postalo okupljalište korisnika opojnih droga.

Da stvar bude još gora, niko se od nadležnih ustanova i institucija nije obazirao na naše izvještavanje o ovom gorućem problemu, dok su građani stekli svijest i javno, u nekoliko navrata, osuđivali ovakvo stanje.

Postavlja se pitanje, da li treba čekati da se ponovi slučaj dječaka od prije par mjeseci, pa da jedan mladi život bude ugašen, kako bi se odgovorni u našem gradu dozvali pameti da riješe ovaj problem.

 

SANA – Hamza Škrijelj

foto: SANA

Previous articleHazbija Kalač o svojoj kanditaturi na predstojećim predsjedničkim izborima
Next articleMještani Barakovaca bez osnovne infrastrukture