Home Vijesti Dr. Mijailović o prevenciji gripa i virusa

Dr. Mijailović o prevenciji gripa i virusa

372
0

 

Gost jutarnjeg programa Sandžak televizije bila je dr. Nataša Mijailović koja je odgovorila na mnoga pitanja vezana za aktuelnu teme, virusne infekcije i grip. Dom zdravlja u Novom Pazaru je preopterećen. Kako je vrijeme virusa i gripa, po statističkim podatcima, broj pacijenata oboljelih od gripa ili pak virusa se povjećao sa 36 pacijenata dnevno, na 56. Dr. Mijailović, ističe, da su virusne infekcije učestale i da se na vrijeme moraju spriječiti.

” Virusne infekcije, kao takve, teško se mogu ublažiti nekim antibioticima. Moramo se izboriti prije svega sa našim ličnim imunitetom. Međutim, ako dođe do komplikacija koje se javljaju nakon dva do tri dana, onda se moraju uključiti antibiotici i ja bih rekla i poručila pacijentima da ništa ne rade sami jer to nije dobro. Potrebno je obratiti se svom lekaru, koji će odrediti potrebnu terapiju i odgovarajuće antibiotike. Ukoliko ljekar ustanovi da je došlo do komplikacija, potrebno je momentalno uključiti antibiotike. Sada sa radom sa pacijentima u ambulanti, primetila sam da ovaj virus, koji je sada aktuelan, odmah da neke komplikacije u vidu bronhitisa, sa gušenjem ili sa upalom pluća, i na to se mora odmah obratiti pažnja. ” ističe dr. Mijailović.

Veoma je bitno biti okružen pozitivnim ljudima, družiti se što više kao i boraviti na svježem vazduhu.

” Postoje načini da se imunitet održava na odgovarajućem nivou i na taj način ćemo se zaštititi od infekcija koje su oko nas. Uvjek ističem važnost, svježeg vazduha kao i unos vitamina C svakoga dana, naravno u određenoj količini, kroz voće i povrće. Limun, kao voćka, koju svako može priuštiti a veoma korisna i značajna u ovom dobu virusa i infekcija. Ujedno, veoma je važan odmor, ukoliko na vrijeme spavamo, kada nam je telo najopuštenije, samim tim ćemo biti odmorniji i jači, otporniji na svaku bolest. Neki intervali kada je telo najopuštenije, jesu od deset sati uveče do tri sata poslije ponoći.

Kako kaže, iako se broj oboljelih povećava a broj stručnih lica smanjuje, ipak trebaju da se obrate i na vrijeme zaustave svaki vid bolesti. Ne trebaju pomoć potražiti na internetu ili pak na svoju ruku, kako ne bi došlo do komplikacija od bezazlenih bolesti.

 

SANA – Zerina Bojadžić

FOTO – SANA