Ugljanin o nepostojanju vladavine prava za Sandžak

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća održana je redovna press konferencija. Tema je bila odluka EU te objavljivanje strategije o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskih Uniji. Sulejman Ugljanin podsjetio na zahtjeve koje su poslali kancelariji EU u Beogradu.

“Čitavu 2015. 2016 i 2017. godinu BNV je u nekoliko navrata tražilo od EU, od Vlade Srbije, od kancelarije EU u Beogradu da se izvrši revizija akcionog plana i tražilo je da se u  novi ustav ugradi status Bošnjaka kao naroda, da se ispravi ta greška i da se status Sandžaka riješi u Srbiji kao jedna pokrajina. Sve je to sadržano u dokumentima koje smo poslali i koje su zvanično objavljene.”

Ugljanin se osvrnuo i na nepostojanje kako kaže, vladavine prava u Sandžaku a od strane države.

“Toliki zločini, onda je dokaz da država ne funkcioniše, ili funkcioniše na način da se zakoni u Sandžaku ne primjenjuju na isti način kao što se primjenjuju u drugim dijelovima Srbije, te da se izvan Sandžaka ima neke nade da se ispoštuje odluka grada, ali se u Sandžaku to ne poštuje. Drugi princip je i ono što EU traži od Republike Srbije, a to je da se uspostavi nacionalna struktura zapošljenih u državnim organima u nacionalnoj mjeri u mješovitim sredinama da bude usaglašena sa nacionalnim sastavom stanovništva.”

Ugljanin je kazao i da država ne čini ništa po pitanju zločina koji su se na prostoru Sandžaka dogodili. Podsjećamo da predsjednik BNV-a očekuje da se o pitanjima Bošnjaka razmatra i u Briselu.

 

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img