Obilježena 24. godišnjica masakra na Markalama

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na sarajevskoj pijaci Markale, gdje je 5. februara 1994. godine od minobacačke granate kalibra 120 milimetara sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubijeno 68, a ranjeno 144 građana Sarajeva, danas je obilježena 24. godišnjica jednog od najstrašnijih događaja u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Stradalih su se sjetili oni koji su preživjeli masakr, ali i njihove komšije i prijatelji i građani koji su položili vijence i učenjem Fatihe ili na drugi prigodan način odali počast sugrađanima koji su poginuli na ovom mjestu prije 24 godine.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

“Naša trajna zadaća je obilježavanje datuma i mjesta stradanja nevinih građana Bosne i Hercegovne u agresiji na BiH. Na našu domovinu je izvršena strašna agresija i da je agresor imao za cilj da uništi sve gradove i građane BiH.”

Među onima koji su 5. februara 1994. godine bili na pijaci Markale je i Hasan Banda, koji je tada teško ranjen, a i danas se dobro sjeća tog kobnog dana.

”Puno je ranjenih bilo. Dijelovi tijela su bili po pijaci cijeloj. Na pijacu sam došao da djeci kupim nekih namirnica”, kazao je Banda.

Dodao je kako se oprostiti može i nekako, ali zaboraviti nikako.

Kanton Sarajevo je 1996. godine izgradio spomen-ploču posvećenu ubijenim građanima Sarajeva u masakru 5. februara 1994. godine na pijaci Markale, a kasnije su iza 2000. godine tokom obnove pijace dodana imena poginulih na fasadu zgrade zelene pijace i pleksiglas preko otiska granate.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

izvor: Anadolu Agency (AA)

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img