Od danas laparoskopske operacije u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Ginekološko-akušersko odjeljenje u Novom Pazaru posjetio je tim ljekara iz Sremske Mitrovice koji su vršili edukaciju ljekarima u Novom Pazaru i to u vezi sa laparoskopskim operacijama.  U ove operacije spadaju: laparoskopsko uklanjanje žučne kese, uklanjanje slijepog creva, različite ginekološke intervencije, te laparoskopske biopsije tumora trbušne duplje.

 

Historijski trenutak za medicinsko osoblje Opće bolnice, ginekološko-akušersko odjeljenje u Novom Pazaru. Oprema kupljena prije četiri godine od danas dobija svrsishodnu vrijednost, kada su ljekari iz Sremske Mitrovice educirali ljekare u Novom Pazaru.  Načelnik ovog odjeljenja Dr Škrijelj istakao: “Mi smo čekali i dočekali smo da našu salu svečano otvorimo danas i da ovaj vid operacije kod nas zaživi. Vrlo je važno, Novi Pazar je veliko područje, a zahvaljujući našem menadžmentu Opće bolnice dobili smo tu čast da danas otvorimo tu salu.“

Laparoskopska operacija traje 20 minuta i rješava brzo i efikasno probleme kod pacijentica, kazao Dr Malobabić.

Dr Dragan Malobabić ginekolog i zamjenik direktora Opće bolnice u Sremskoj Mitrovici je naglasio:“Laparoskopska metoda operisanja je veoma korisna za pacijente zato što se pacijent vrlo brzo vraća u društvo, uključuje se u rad, vrlo su male povrede na tijelo, a to su u principu mlade žene koje su radno aktivne. Pacijentice zahtjevaju i da estetski bude operacija uredna što ova metoda i pruža.“

Direktor Opće bolnice u Novom Pazaru istakao da ovo predstavlja veliki značaj u razvoju i napretku ove ustanove, te dodao:“Kvalitativna edukacija naših ljekara koji će na svu ovu opremu koju smo naveli će se osposobiti da rade. Ovo je prvi korak u januaru ove godine, da aprate koje smo dobili od „TIKA-e“ stavimo na raspolaganje našim ljekarima, tj. našim sugrađanima, i to ne samo pacijentima Novog Pazara već i regiona.

Dr Mirsad Đerlek najavio i da će se uskoro vršiti eksterne edukacije ljekara iz Novog Pazara koji će ići u druge bolnice. Laparoskopske operacije su vrsta minimalno invazivne hirurgije koja se izvodi kroz nekoliko manjih otvora na trbuhu.

S A N A  – DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img