Home Vijesti Dobijanje njemačke radne vize sada pojednostavljeno

Dobijanje njemačke radne vize sada pojednostavljeno

1312
0

Kada je 1. januara 2016. godine regulativ o Zapadnom Balkanu stupio na snagu, uveden je dvostepeni postupak: potencijalni zapošljeni su morali da u njemačkom predstavništvu u svojoj zemlji podnesu zahtjev za vizu. A potencijalni poslodavci u Njemačkoj su morali da od biroa rada dobiju preliminarnu dozvolu o zapošljavanju dotičnog radnika.

Taj postupak je trajao mjesecima – što, naravno, nije odgovaralo ni poslodavcima ni kandidatima koji su htjeli što prije da počnu s radom. Zato je početkom novembra prošle godine ta procedura izmijenjena, piše “Dojče vele” (DW).

Preliminarna saglasnost biroa za rad više nije potrebna. Sada je dovoljno da kandidat zahtjev za vizu, zajedno sa svim potrebnim dokumentima, pa i potvrdom poslodavca, podnese u njemačkom predstavništvu u svojoj zemlji

Kada se dokumenta predaju, njemačka ambasada i njemačke vlasti ih podvrgavaju provjeri. Ako su ispunjeni svi uslovi, izdaje se viza. U proveri učestvuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.

Lokalne agencije za rad će donositi odluke u roku od 14 dana. Sve drugo je problem odjeljenja za vize pri njemačkim ambasadama u zemljama porijekla. Tamo će obrada zahtjeva “zavisiti od okolnosti koje prate svaki pojedinačni slučaj”. Uslovi za izdavanje vize ostaju isti.

U okviru regulativa o Zapadnom Balkanu, njemačke ambasade su 2017. godine u zemljama Zapadnog Balkana izdale 25.431 vizu onima koji su dobili posao u Njemačkoj. Najviše radnih dozvola je izdato u građevinskoj branši, na drugom mjestu je ugostiteljstvo. Često se izdaju i vize onima koji se zapošljavaju kao higijeničari, negovatelji starih osoba i baštovani.

U polovini slučajeva se radilo o nekvalifikovanim radnicima. Nešto manje od polovine je imalo potvrde o dvogodišnjem stručnom školovanju. A akademski građani i drugi specijalisti 3,4 odsto čine manjinu.

Radna viza traje koliko i samo zapošljenje. Dozvola boravka je najprije ograničena na godinu dana – koliko najmanje mora da važi i radni ugovor. Bračni partner i deca zapošljenog mogu da mu se pridruže u Njemačkoj bez problema ako njihova egzistencija može da se obezbijedi bez primanja državne pomoći. Dozvola boravka za bračnog partnera uvijek važi koliko i ona za samog zapošljenog.

Predviđeno je da se oni kojima istekne ugovor ili izgube posao vrate kući, u svoju domovinu. Ali, oni koji za vrijeme boravka u Njemačkoj plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, imaju pravo na novac za slučaj nezapošljenosti, zdravstveno osiguranje i penziju.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić