Home Rubrike Vijesti Održana perezentacija rezultata istraživanja o zadovoljstvu građana u 34 lokalne samouprave

Održana perezentacija rezultata istraživanja o zadovoljstvu građana u 34 lokalne samouprave

445

U svečanoj sali kulturnog centra održana je prezentacija rezultata istraživanje o zadovoljstvu građana u 34 lokalne samouprave na jugu Srbije.

Ovo je treći istraživački ciklus (prva dva su sprovedena 2010. i 2013. godine) koji je realizovan u ovim opštinama, rezultati omogućavaju praćenje trendova u odnosu stanovništva prema svojim lokalnim samoupravama i zajednicama, ali daju i dobru osnovu za dalje unapređenje rada lokalnih organa uprave istakla je Olivera Kostić

“Trendovi su pozitivni i u smislu pružanja usluga lokalnih samouprava, odgovaranja na potrebe građana nano ih građani identifikuju, ali također se pokazuje i jedan porast u smislu zadovoljstvo građana životnim standardom. Ono što je važno da se spomene jeste da su ovo subjektivne procjene građana i ne oslikavaju objektivnu situaciju ali su svakako jedan indikator koji nam ukazuje na to da li se krećemo u pravom pravcu.”

Izvršni direktor CESID-a je istakao da se među nalazima istraživanja koje je sprovedeno nalaze se i odgovori na pitanja kako građani vide svoju lokalnu samoupravu i kvalitet svoga života kao i koji su pravci i prioriteti razvoja lokalne zajednice.

“Kada je riječ o nekim razvojnim oblastima, primjetno je da građani očekuju da malo više znaju o budžetskim  prioritetima, očekivanja su im velika  kada je riječ o ulaganju u poljoprivredu, laku industiju, turizam i ono što je negativni trend kada je riječ o ovom istraživanju jeste da se građani osećaju nebezbjednije u odnosu na 2013. i 2010. godinu ali je zanimljivo da se oni ne osjećaju nebezbjedno zbog porasta kriminala ili narkomanije već zbog nekih stvari koje su povezane sa infrastrukturom.”

Istraživanja su finansijski podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, a pored Novog Pazara rezultati su predstavljeni i u Vranju i Nišu.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Foto: SANA

Previous articleNacionalni dan bez duvanskog dima
Next articleHazbija Kalač – SPP se nametnula kao ozbiljna politička stranka u CG.