Home Vijesti Nacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima

396
0

Duvanski dim godišnje ubije 5 miliona ljudi. U Srbiji se obilježava nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom “Odrasli puše i mene guše” kojim se apeluje na odrasle da ne izlažu djecu duvanskom dimu i time ih zaštite od tog faktora rizika za brojna oboljenja.

U Srbiji je učestalost pušenja veća od evropskog prosjeka. Prema podacima posljednjeg istraživanja iz 2013. godine u Srbiji puši 38 odsto odraslih muškaraca i 31 odsto žena.

“Kada govorimo o mladima, o deci uzrasta od 13 do 15 godina, već imamo podatke da jedno od deset djece ovog uzrasta je počelo pušiti, nažalost svrstavamo se u grupu zemalja gdje puši veći broj djevojčica 13,3 procenta nego dječaka 12,7.”

Pušačima su ugroženi svi vitalni organi. Osim pluća, bronhija, srca i krvnih sudova ugroženi su i jednjak, pankreas, bubrezi i vid.

Pušenje mijenja imunolišku sposobnost organizma. Promjene na jeziku dovode do oštećenja čula ukusa, stimulisana je i sekrecija želuca, pa pušači često pate od gorušice. Pušenje utiče na sužavanje kapilara u koži, pa samim tim se smanjuje i priliv kiseonika, te je koža isušena, češće naborana i zadebljana.

Pušač pali cigaretu da bi uklonio osećaj praznine i nesigurnosti koju je izazvala prethodna cigareta. Telo mu posatje imuno na uticaje nikotina, a onda ga unosi sve više. Posle nekog vremena cigareta prestavje u potpunosti da ublažava zavisničku potrebu za nikotinom koju je sama stvorila, pa kad je zapalite, osećate se bolje nego što ste se osećali samo trenutak pre toga. Ustvari ste nervozniji i napetiji.

Jedna dobra mesečna plata godišnje izgori u duvanskom dimu. Mjesečno svoju zavisnost plaćate 3.640 dinara, dok je za godinu dana iz vašeg budžeta spaljeno 43.680 dinara.

Prema rezultatima istraživanja iz 2015 godine o efektima primjene zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, svaki drugi pušač je motivisan da ostavi cigarete, a svaki četvrti ozbiljno razmišlja o tome, dok je 15 odsto pušača smanjilo broj popušenih cigareta, a samo 1 odsto je definitivno prestalo da puši.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

IZVOR: TV SUBOTICA