ZUKORLIĆ: POVEZIVANJE BEOGRADA I SARAJEVA MEGAPROJEKAT

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nedavni susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Turske Redžepa Erdogana i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Istanbulu početak je realizacije politike pomirenja na Balkanu, uvjeren je predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić.

A politika pomirenja predstavlja nužnost ukoliko narodi na Balkanu, posebno srpski i bošnjački, žele da im budućnost bude drugačija od prošlosti, poručuje Zukorlić u intervjuu Tanjugu.

“Veoma je važno da političari i svi koji su na pozicijama odlučivanja i uticaja budu opredjeljeni ka takvoj politici. Ponekad je potrebna i podrška prijatelja sa strane, a turski predsjednik Erdogan je ovog puta preuzeo tu ulogu”, ocjenio je Zukorlić.

Zukorlić ne vidi ništa sporno u Izetbegovićevom učestvovanju u razgovorima u Istanbulu, te podsjeća da se on ni jednog trenutka nije predstavljao kao predsjednik BiH.

“Mislim da nema razloga za nervozu. Naravno da predstavnici srpskog i hrvatskog naroda imaju pravo da znaju šta se dešavalo u tim razgovorima, a bošnjačka politika sa Turskom, Srbijom ili bilo kojom drugom zemljom ne treba da bude skrivena od predstavnika ostala dva naroda”, smatra Zukorlić.

Uvjeren je da će Izetbegović o razgovorima obavijestiti kolege u Predsedništvu, budući da je transparentnost ključ odnosa i povjerenja koje treba da prethodi pomirenju.

“Ono što je Izetbegović dogovarao sa Erdoganom i Vučićem ne smije da bude na štetu srpskog naroda u Srbiji i BiH, a uvjeren sam da zbog prisustva predsjednika Srbije neće ni biti. Ozbiljni državnici znaju da ne mogu da vode partikularne politike na Balkanu što se do sada pokazalo destruktivnim”, naglasio je sagovornik Tanjuga.

U tom kontekstu istakao je važnost Vučićevog stalnog insistiranja da Srbija i srpski narod nisu opasnost za BiH, da će Srbija poštovati integritet i suvjerenitet BiH i da neće podsticati bilo kakve podjele.

“Bošnjaci imaju izvjesne frustracije i osjećaj inferiornosti, to treba otvoreno reći, zbog dešavanja u prošlosti i činjenice da Srbi i Hrvati imaju svoje prilično jake matične zemlje u susjedstvu, a da Bošnjaci ‘ortački’ učestvuju u BiH, koja im je i matična zemlja”, rekao je Zuklorlić.

Odnosi Srbije i BiH “osovina” buduće stabilnosti

Prema njegovim riječima, odnosi Srbije i BiH, tačnije srpskog i bošnjačkog naroda, predstavljaju “osovinu” buduće stabilnosti na Balkanu, a u prilog tome navodi da su ostali narodi uspjeli, uz minimalne probleme, da serazgraniče nakon raspada bivše Jugoslavije.

“Srbi i Bošnjaci su još uvijek upućeni, vidjećemo da li osuđeni ili, pak, privilegovani da žive zajedno i dijele isti prostor prije svega u BiH, ali i u Srbiji”, rekao je Zukorlić.

Smatra da je nužno otvoriti novu stranicu, te da je u tom kontekstu dobrodošla podrška Turske, Rusije, Vašingtona i Brisela, ali apostrofira da strani faktori nikada neće staviti tuđi interes ispred svog.

Naznačio je da bi pomirenje između Bošnjaka i Srba, uz asistenciju i podršku Turske, dovelo do ozdravljenja srpsko-turskih odnosa opterećenih istorijom i činjenicom da su ovim prostorima vijekovima vladale Osmanlije zbog čega se, kako kaže, izgradio “neprijateljski odnos prema Turcima”.

Iako trilateralni susret u Ankari smatra korisnim i podsticajnim, ukazuje da je na srpskom i bošnjačkom narodu da usvoje historijske lekcije i primjene ih u međusobnim odnosima.

Povezivanje Beograda i Sarajeva “megaprojekat”

Komentarišući najavljeni projekat izgradnje auto-puta sa dva kraka Sarajevo–Beograd koji bi trasom preko Zenice, Tuzle, Bijeljine, Požege i Višegrada, Zukorlić je pohvalio trojicu zvaničnika što su velikim temama pomirenja, stabilnosti i bezbjednosti Balkana, dodali i pitanja infrastrukture i razvoja.

On je nazvao “megaprojektom” povezivanje Beograda i Sarajeva preko dva kraka kojim bi se obnovili historijski i prirodni putevi i oživjeli predijeli iz kojih se, kako kaže, masovno iseljavaju upravo zbog nedostatka komunikacije.

Prema njegovim ruhečima središte Zapadnog Balkana je iz nejasnih razloga godinama zapostavljano navodeći da nikada nije realizovan projekat iz Titovog vremena koji trebalo da spoji Beograd i Dubrovnik, kao i da su ukidane pruge iz vremena Austrougarske.

Dodao je da je Turska bitan faktor u tom projektu navodeći da ih samo velika ekonomija poput turske može povoljno da kreditira.

Zukorlić je izrazio nadu da ideja o auto-putu neće ostati “na dugačkom štapu” naglašavajući da izgradnju ne treba odlagati, prije svega iz demografskih razloga.

“To ne smije da čeka, jer ode nam narod! Šta će nam putevi, ako ne bude imao ko njima putovati”, upozorio je lider SPP-a i ukazao da “neprijatelja treba da detektujemo u demografskim problemima kao što su bijela kuga i napuštanje sela, a ne u etničkim razlikama”.

Demografska slika je ono što nas, kako kaže, direktno pogađa i ugrožava.

Ne isključuje potrebu da se riješe i “historijske anomalije” jer, kako kaže, ne treba bježati od prošlosti, ali postavlja pitanje da li treba da ostanemo njeni taoci i nastavimo da gomilamo mržnju koja bi, upozorava Zukorlić, ponovo eksplodirala.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

izvor: Rts

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img