Home Vijesti Trilateralni sastanak u Istanbulu: Izetbegović-Vučić-Erdogan

Trilateralni sastanak u Istanbulu: Izetbegović-Vučić-Erdogan

373
0

Rezultati sastanka bi mogli biti istorijski, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za bh. medij nakon sastanka u Istanbulu sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

“Dakle, da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug”, kazao je Izetbegović.

On je dodao kako je turski lider obećao da će se iznaći način da se takva stvar uradi.

Aleksandar Vučić kazao da je Srbija spremna da gradi autoput Beograd-Sarajevo, te da je podržao izgradnju dva pojasa autoputa kako bi se bošnjaci iz Sandžaka povezali sa Sarajevom.

“Hoćemo da imamo iz Bijeljina autoput do Beograda, koji bi nas kasnije spajao i sa Banja Lukom, ali hoćemo da imamo i autoput koji će da ide Čačak-Požega-Kotroman dakle granica Višegrad i onda da idemo u Sarajevo, jer tu bist imali od Požege do Sarajeva 167 km, to bi mnogo značilo za privredu, mnogo bi značilo za bošnjake u Sarajevu, za bošnjake koji žive u novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, ali mnogo bi značilo i za Srbe u Beogradu.” istakao je srbijanski predsjednik

Vučić se zahvalio Erdoganu i na podršci koju mu je pružio u Novom Pazaru

“Ja sam predsjedniku Erdoganu zahvalan za poruke koje je iznio u Novom Pazaru. To su bile poruke mnogo drugačije od onih koje su postojale prije 7 ili 8 godina. Uvijek sam spreman da se odazovem svakom pozivu za razgovor i smatram da je važno da razgovaramo.” kazao je Aleksandar Vučić

Sastanak u Istanbulu je treći susret predsjednika Srbije i Turske za manje od godinu dana. Poslednji put Vučić je u Turskoj boravio prošog jula kada se sastao sa Erdoganom i učestvovao na 22. svjetskom naftnom kongresu u Istanbulu. Turski predsjednik je u Srbiji boravio 4 mjeseca kasnije, u oktobru prošle godine kada je pored Beograda zajedno sa Vučićem posjetio Novi Pazar.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić