Home Vijesti Nezaposlenost u Prijepolju manja za 8,5%

Nezaposlenost u Prijepolju manja za 8,5%

374
0

Prema podacima evidencije filijale NSZ u Prijepolju koja pokriva četiri opštine – Priboj, Prijepolje, Sjenicu i Novu Varoš ukupno je u decembru mjesecu bilo 17.009 prijavljenih lica koja se vode kao nezaposlena. Najviše je zabilježeno u Sjenici – više od 5.000, dok je najmanje lica na teritoriji opštine Nova Varoš – 1.945.  Najviše je evidentiranih lica sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme.

„Što se tiče finansijskog okvira koji je bio na raspolaganju Nacionalnoj službi zapošljavanja u prethodnoj godini, to je prije svega budžet Republike Srbije sa 2,8 milijardi dinara, zatim budžet Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom sa 550 miliona dinara. Naravno, to je na nivou Srbije, a mi smo imali dio tog kolača. Tu su i budžeti Lokalnih samouprava“, navodi Ana Pejović, direktorka filijale NSZ-a u Prijepolju.

Mjere aktivne politike zapošljavanja uspješno se realiziraju i sprovode, te su od velikog značaja, s’ obzirom da je riječ o slabije razvijenim opštinama u privrednom i ekonomskom smislu. Poseban akcenat stavljen je na njene subvencije na poslodavce.

„Iznos subvencije je 250.000 dinara po licu, odnosno 300.000 dinara za osobe sa invaliditetom“, ističe Pejović.

U 2017. godini posao su dobila ukupno 702 lica koja se nalaze na evidenciji Prijepoljske filijale, a za to je izdvojeno 115 miliona dinara.

„Najviše zaposlenih je u opštini Prijepolje, a to je 301 lice. Iznos sredstava je 52,98 miliona dinara“, dodala je Pejović.

Opština Prijepolje je i ove godine planom budžeta opredijelila isti iznos sredstava za mjere aktivne politike zapošljavanja. U toj opštini najbrojnija kategorija nezaposlenih su ona lica koja su na evidenciji do jedne godine, zatim lica koja posao čekaju preko deset godina.

 

TV5 / SANA – Hamza Škrijelj