Home Vijesti Autoput prema Sandžaku gradi 80 firmi iz Crne Gore

Autoput prema Sandžaku gradi 80 firmi iz Crne Gore

728
0

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva do sada je izdalo 78 saglasnosti za angažovanje podizvođača na realizaciji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, kojima je obuhvaćeno 99 kompanija, od čega 80 iz Crne Gore.

Time je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, projekat autoputa Bar-Boljare postao projekat koji je u svoju realizaciju involvirao najviše domaćih kompanija.

Iz Ministarstva su saopštili da, u skladu sa ugovorom o projektovanju i izgradnji, izvođač radova nema pravo da radove u cjelini ustupi podizvođačima.

Investitor, kako su objasnili, ne određuje podizvođače, već na prijedlog izvođača daje prethodnu saglasnost ako ispunjavaju uslove.

Izdavanje prethodnih saglasnosti odnosi se na domaće i strane podizvođače, pri čemu se samo angažman domaćih kompanija računa u ugovorom definisanu kvotu od 30 odsto.

Kapitalni infrastrukturni projekt vrijedan je 809,6 miliona eura.

Radovi se trenutno izvode na 11 mostova, različitog intenziteta. Na jednom od najzahtjevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom izvođača.

Završeni radovi na betoniranju svih stubova mosta Moračica i u toku su radovi na pripremi izgradnje rasponske konstrukcije..

Impozantni objekti na trasi, poput mosta Moračica, tunela Vjeternik, biće primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu i šire.

Projektovana brzina na ovoj dionici autoputa je 100 km/h , a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 min na 25 minuta.

Inače, od početka prošle godine na autoputu su izvedeni radovi vrijedni 147,9 miliona eura.

izvor: CDM