Home Rubrike Vijesti Novopazarska vlast ne riješava probleme građana

Novopazarska vlast ne riješava probleme građana

884

 

Dugi niz godina građani u naselju “Ćerimidžinica” traže svoja osnovna prava i osnovne životne uvjete.

Iako se čini da se problemi građana u Novom Pazaru aktivno rješavaju, oko 3000 građana naselja “Ćerimidžinica” u ulici „Narodnog fronta“ tvrdi drugačije. Problemi različiti, građani nemoćni na razmeđu podijeljenosti tada vladajuće “Stranke demokratske partije” a sada i koalicione vlasti. Traže samo asfaltiranje ulice zbog učenika koji do osnovne škole „Ćamil Sijarić“ pješače svakog dana. 

Mještanin Pašo Đekić kazao:”Nezamislivo je da se na mjestu gdje je škola sa jedne strane nalazi kamenjara, s druge strane kafana, s treće strane prljava i neukorićena rijeka “Trnava”. Prvi put da nam se neko obrati a to je SPP, ja to garantujem i stalno sam govorio da nam treba neko pomoći. Ja ne očekujem od njih da nam riješe ove probleme, ali očekujem da ovo saznaju svi.”

Najstariji mještani ističu mnoge neregularnosti po pitanju ovog naselja. Emro Skarep je kazao:”Nije mi jasno ko je mogao dozvoliti da se napravi škola na ovakvom mjestu, ovdje nema puta, napravili su most a za rijeku niko ništa, nekada je ovdje imalo i riba bilo je čisto, sad u kasnije vrijeme, naročito kad je Opština dozvolila da  kamenjare iskorištavaju ovu rijeku, više nije čisto. Čak i oni koji žive ovdje ne vode računa o rijeci.”

Više puta su se obraćali gradskoj upravi, kazali su, skupili novac i napravili plan koji su im nadležni organi tražili, uredno predali, ali od odgovora ni nakon tri godine ni riječi.

Ramiz Hasanović je dodao:”Mi smo sakupili oko 500 eura, uradili plan u tri primjerka, predali Urbanizmu, Opštini i to uraditi prije tri godine. Od tada se to pomijera s mjesta na mjesto. Čak smo uradili i vodu kao što su nam rekli. Kazali su da uradimo vodu pa će se riješiti, ali i tada se ništa nije desilo. Mi smo uredni građani, mirni građani, i da dozvolimo ovako da nam urade, ovo je stvarno prevršilo svaku mjeru.”

Prvi koji su pokrenuli akciju pomoći ovim ljudima bili su predstavnici „Stranke pravde i pomirenja“ na čelu sa dr. Mustafom Fetićem.

“Ovo je problem koji zabrinjava, zato što primjećujemo da se građani dijele na one koji pripadaju određenoj partiji i naravno ako oni nisu izašli na njihov poziv ili ako nisu dali određen broj glasova, njima se daju druga prava i postaju građani drugog reda. Evo SPP sa svojim građanima želi da ih sasluša i da pruži rješenje i pomoć” – kazao je dr. Fetić

U svojstvu predstavnika građana gospodin Sead Redžović istakao da im je jedini cilj pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

“Mi smo ovom prilikom došli podržati građane koji su na nepopularan način pokušali javnost usmjeriti na njihove probleme. Ovih dana su u nekoliko navrata pokušali blokirati put kako bi pozvali građane da ustanu i riješe njihove probleme. Ostalo je samo na onima koji su nadležni za rješavanje ovog problema, da stanu na stranu građana i riješe njihove probleme u ovom dijelu grada” istakao je gospodin Redžović.

Predstavnici SPP-a izrazili negodovanje povodom ovih problema.

“U 21. vijeku sam doživio nešto što nisam mogao vjerovati svojim očima, a to su stvari koji ovi ljudi doživljavaju kao da je 19. vijek. Smatram i mislim da ovo što radi vlast je sramno i bijedno” – kazao je Jonuz Džanković.

Problem građana je što osnovnu školu „Ćamil Sijarić“  pohađa oko 300 učenika iz ovog naselja, koji osim teških uvijeta odlaska od kuće do škole, prelaze i preko nesigurnog mosta, a pri tome udišu i otrovne materije iz frabrike koja se nalazi pored osnovne škole.

 

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ 

Previous articleOrganiziran seminar za pčelare na temu „Hrana i ishrana pčela“
Next articleUprava FIS-a donirala računarsku opremu ginekološkom odjeljenju