Home Rubrike Vijesti Zećirović porućio da će se do 2020. prepoloviti broj saobraćajnih nesreća

Zećirović porućio da će se do 2020. prepoloviti broj saobraćajnih nesreća

551

Cilj Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je da se do 2020. prepolovi broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, rekao je danas državni sekretar Edin Zećirović na stručnom skupu o bezbijednosti drumskog saobraćaja u lokalnim sredinama.

U tom smislu je naveo da je potrebno da se dio odgovornosti za upravljanje i održavanje puteva prebaci na lokalne samouprave.

“Radi se zapravo o tome da dolazi do promjene zakona o bezbijednosti saobraćaja na nivou Repiblike Srbije i u okviru tih izmjeni desit će se značajne promjene, naročito kada je u pitanju kategorizacija puteva i kada je u pitanju prenošenje određenih ingerencija, samim tim i određenih odgovornosti na lokalne samouprave.”

Na skupu je navedeno da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srbiji u poslednjih 20 godina prepolovljen, na oko 600 godišnje, što je, kako je ocijenjeno, i dalje visok broj, a država zbog troškova izazvanih nezgodama ima trošak koji premašuje 300 miliona evra.

Problem nenamjenskog trošenja trebalo bi da bude riješen Predlogom Zakona o bezbijednosti saobraćaja na putevima, koji u parlamentu čeka da bude usvojen od novembra prošle godine.

Današnji skup organizovali su NALED i Auto-moto savez Srbije u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

 

 

Previous articleIncident u Sportskom savezu u Prijepolju
Next articleUčestvovat ćemo na izborima za BNV, nikada nećemo odustati od borbe za prava nacionalnih zajednica