Home Rubrike Vijesti dr. Muratović o novim potezima SDA Sandžaka

dr. Muratović o novim potezima SDA Sandžaka

897

„Stranka demokratske akcije“ Sandžaka putem saopćenja za javnost zatražila promjenu Ustava Srbije kako bi se kako navode konačno riješio status Sandžaka i status bošnjačkog naroda u Srbiji. Iz “SDA” podsjećaju javnost da je 17. januara 2009. godine grupa naoružanih lica neovlašteno upala u službene prostorije “SDA” Sandžaka i iz vatrenog oružja pucala na rukovodstvo Stranke.

Predsjednik političkog savjeta “Stranke Pravde i pomirenja” dr.  Admir Muratović podsjeća da je ranijih godina “SDA” Sandžaka obilježavala godišnjicu navodnog atentata ali da se ove godine od toga odustalo.

Dr. Muratović je kazao:”Ono što je jako interesantno je da ovo saopštenje dolazi 17.januara. Ko prati situaciju zna da zadnjih nekoliko godina, čak sam prije tri godine i ja učestvovao na tom skupu koji je bio povodom navodnog atentata na Ugljanina. Ono što je indikativno je da juče nije bio taj skup, naravno logičan je razlog, Ugljanin je uslovno rečeno u koaliciji sa svojim atentatorom.

Dr. Muratović se osvrnuo i na zahtjev “SDA” Sandžaka za promjenu Ustava Srbije istakavši da je Ugljanin bio taj koji je zajedno sa Koštunicom 2006. godina promovisao i pozvao glasače u Sandžaku da podrže Ustav čiju promjenu sada traži.

On je dodao:”Mi znamo šta je Ugljanin radio 2006. godine kada je u pitanju Ustav. On je najviše kriv što su Bošnjaci u tom periodu postali građani drugog reda i dobili takav status. Drugi razlog je da na neki način opravda ovu pogubnu koaliciju, evo kao što se i to pokazuje svakodnevno a za cilj ima opstanak na vlasti”

On je naglasio da će se Stranka pravde i pomirenja zalagati za promjenu Ustava.

“Mi ako Bog da očekujemo da će se u jednom normalnom demokratskom procesu doći do promjene Ustava, a to je i jedan od zahtjeva “SPP-a” to stoji  u našim programskim načelima. Mi očekujemo rješavanje pitanja statusa Bošnjaka u Republici Srbiji, statusa Sandžaka, ali zaista nikada sebi nećemo dozvoliti da ovako važnu temu kakvo je pitanje statusa Sandžaka i Bošnjaka koristimo za dnevnopolitičku temu, poput Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina zadnjih 30 godina”  – naglasio je dr. Admir Muratović

SANA – DŽANA DŽANKOVIĆ

Previous articleJutarnji program 17.01.
Next articleČetvrti dan akcije uklanjanja kockarnica uspješno se sprovodi