Sandžak postao bogatiji za jednog kurra’ hafiza

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sabahudin Jerebičanin, student na Islamskom univerzitetu u Medini je uspješno završio hifz odnosno hatmu na 7 kira’eta i 14 rivajeta, kojeg je proučio u Džamiji Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pred svojim muhaffizom, šejhom i profesorom na Univerzitetu Tajjiba, dr. Jusufom Davudijem, i time stekao idžazetnamu iz Poslanikove Džamije kao i zvanje Kurra – Hafiza.

Sabahudin Jerebičanin rođen 22.09.1990. godine u Novom Pazaru, nakon završene osnovne škole u svom rodnom gradu završava svoje srednjoškoslko obrazovanje i to u jednoj od najstarijih obrazovnih institucija na Balkanu, medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, i to u generaciji 2005-2009. Nakon čega biva primljen na jednom od najprestižnijih teoloških Univerziteta u svijetu – Islamskom univerzitetu u Medini, gdje za samo jednu godinu uspješno završava Institut za arapski jezik, nakon kojeg upisuje jedan od najprestižnijih fakulteta, Fakultet Kur’ana časnog i islamskih znanosti, kojeg završava u minimalnom roku od četiri godine u periodu 2012-2016.

Nakon završenog fakulteta, Sabahudin Jerebičanin nastavlja svoj akademski put i biva primljen na postdiplomski studij – magistraturi, na istom fakultetu, odsjek Tefsir Kur’ana Časnog. Trenutno je na drugoj godini istoimenog odsjeka.

Vrijedi napomenuti da je Sabahudin Jerebičanin još davne 2013. godine završio hifz Kur’ana na istom mubarek mjestu – Poslanikovoj Džamiji, kao i pred istim muhafizom, dr. Jusufom Davudijem, kada je stekao idžazetnamu za hafiza/čuvara Allahove knjige. Nakon četiri godina je okončao polaganje napamet svih 7 kiraeta i 14 rivajeta tzv. hatmom na način da je tom prilikom napamet proučio svaki ajet zasebno na svim pomenutim kiraetima i rivajetima, čime je Sandžak postao bogatiji za jednog Kurra Hafiza.

Svakako da treba spomenuti i to da je Sabahudin Jerebičanin, tokom studiranja bio poznat i po tome da je jedan od istaknutijih studenata kada je riječ o sticanju šerijatskog znanja na Univerzitetu, a tako i van Univerziteta, posebno u Džamiji Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tako da je prisustvovao i razne islamske discipline izučavao pred najeminentnijim učenjacima i velikanima svjetske poznate uleme.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img