Uskoro laparaskopske intervencije u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

27. 01.2018.  novopazarsko ginekološko-akušersko odjeljenje posjetit će Prim.Dr Duško Madžić koji će predstaviti rad laparaskopskih instrumenata. Tog dana pozvane su pacijentice da se upute na pregled i moguću intervenciju, kako bi na što lakši način riješili probleme, a pri tome ne odlazeći iz svog grada.

Odjeljenje ginekologije i akušerstva Opće bolnice Novi Pazar nastavlja sa unaprijeđivanjem stručnog kadra. U pitanju je laparaskopija.

Dr Škrijelj Avdul je istakao:”Jedna vrsta operacije koja se završava u kraćem vremenskom periodu, znači, ekonomski, zdrastveno i za pacijenta i za odjeljenje tj. za Opću bolnicu je nešto što je praktičnije. 27.01.2018. doći će primarijus doktor Dušan Madžić, načelnik ginekologije u Sremskoj Mitrovici i operacija će početi u 8h ujutru. Zato, pozivam sve pacijentice koje su se pripremile za vantjelesnu oplodnju, koje imaju problema sa ginekološkim oboljenjima, cistama, endometriozama, a koje to nisu mogle dugo da riješe, one koje su nisu operisane ali i one koje su operisane pa je došlo do recidiva da se jave kod nas na odjeljenju, kako bismo ih pripremili za tu vrstu operacije.”

A upotrebu ovog operativnog pristupa omogućila je “Turska razvojna agencija.”

Portparolka Dr Suada Gicić-Skenderi kazala je:”I u našoj bolnici, na našem ginekološko-akušerskom odjeljenju će se sprovoditi  za intervencije i operacije kod onih pacijentica kod kojih je to neophodno. Mi do sada nažalost nismo imali aparaturu, instrumente sa kojima bismo mogli izvoditi ovakve operacije. Zahvaljujući donaciji “Turske agencije za razvoj” (TIKA) mi smo dobili aparaturu i uspostavili saradnju sa vrsnim ginekolozima, laparakopistima koji dolaze iz Sremske Mitrovice i 27. januara će biti naši edukatori vezano za laparaskopiju.”

Ključne prednosti laparoskopije su lakši i brži oporavak, brza mobilizacija uz manje postoperativne komplikacije, te vraćanje svakodnevnim obavezama za svega dva dana. Ključna prednost je maksimalna hiruška preciznost koju ovaj vidnudi pri uvećenju i prikaza operativnog polja.

SANA – DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img