Počelo prikupljane potpisa za peticiju “Uklanjanje kockarnica u blizini škola”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Danas je počelo prikupljane potpisa za peticiju “Uklanjanje kockarnica u blizini škola”. Inicijativu je pokrenula Stranka pravde i pomirenja a veoma brzo su je podržali i mnogi građani. Predstavnici ove stranke ističu da su nakon prošlonedjeljne akcije brojanja kladionica i kockarnica u blizini svih obrazovnih institucija uspjeli da pronađu 34 kladionice koje ne rade u skladu sa zakonom o igrama na sreću, članom 71 i 86.

Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović uputio je poziv svim društvenim faktorima, svim političkim predstavnicima da se priključe i da daju doprinos ovoj akciji.

„Uspjeli smo da vidimo da u Novom Pazaru sigurno ima iznad 100-150 kladionica i da smo možda lideri u regionu kada je u pitanju broj kockarnica i kladionica po glavi stanovnika. Neki drugi gradovi su lideri u nekim pozitivnim stvarima a nažalost ovdje kod nas u gradu  Novome Pazaru, niču na svakom mjestu, na svakom koraku kladionice i kockarnice i ono što smo mi osjetili kod građana Novoga Pazara, u šta smo čvrsto i vjerovali jeste da to nije slika, da to nije odraz kulture ovoga naroda, ove čaršije i ovih ljudi koji ovdje žive, da grad Novi Pazar nikada nije imao kladionice i kockarnice, da je ovo nešto što nam se nameće i da je ovo nešto što ne odražava stvarnost i realnost na terenu.“

Predsjednik političkog savjeta SPP-a dr. Admir Muratović kazao da građani svakodnevno prijavljuju nelagalne kladionice, tako da se broj uvećava.

„Želim sa uvaženim građanima Novog Pazara, sa javnošću podijeliti nekoliko utisaka nakon ove jednonedeljne akcije a pred nastavak ove današnje, dakle današnje potpisivanje peticije. Jako je simptomatična šutnja nadležnih organa prije svega lokalne samouprave, čuli smo od narodnog poslanika i svjedoci smo bili da su u proteklom periodu uvjeravali i pokušavali demantirati nas da kockarnice i kladionice u Novom Pazaru rade u skladu sa zakonom, nakon ove potvrde 34 odnosno, sinoć sam dobio sliku, potvrdu da postoji i 35. u naselju Mur koja nije udaljena 100 metara od vrtića Reuda, još jedna potvrda onoga što smo kazali da iako Fakultet za islamske studije radi u skladu sa zakonom, priznat od strane ove države, iako medresa radi u skladu sa zakonom, priznata od strane države, iako je vrtić Reuda priznat od strane ove države, naše obrazovne institucije nisu zaštićene ove počasti.“ ističe dr. Admir Muratović

On je poručio vlasnicima kockarnica i kladionica, u prvom redu onima koji nisu ispoštovali zakonski minimum da budu udaljeni od obrazovnih institucija,  da ova akcija može trajati pet dana, može trajati mjesec dana, može trajati i godinu, može trajati i deset godina ali da će se izboriti protiv njih i da oni neće biti glavni u Novom Pazaru, da će glavni u Novom Pazaru biti građani Novog Pazara.

Potpredsjednica stranke dr. Misala Pramenković istakla da očekuje podršku društva.

„Ovo je nešto što je nažalost gorka realnost naša i mislim da je ovo pokušaj da sve što je loše po nas, našu djecu, naš narod generalno da se legalizuje na ovaj način i da se mi prosto pomirimo sa nečim što je loše, da živimo sa tim i da nam to postane svakodnevica. Mi to prosto nećemo dozvoliti, na ovaj način dižemo svoj glas protiv ovoga, očekujemo da nam se šire mase naroda priključe, kako bismo zajedno nešto učinili, dakle pomiriti se sa nečim što je loše znači sudjelovati u tome na neki način indirektno a mi to prosto ne želimo.“

Među prvima je ovu akciju podržao i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

„Ovdje sam došao sa svojim saradnicima da u svoje ime i ime Islamske zajednice podržim ovaj projekat i svakako pozovem sve pripadnike islama, sve ljude, sve građane Novog Pazara i šire, da podrže ovu akciju jer ova akcija ne bi trebala da pripada niti jednoj političkoj opciji, niti grupaciji, ova akcija je je usmjerena protiv zla koje se tiče svakog građanina, svakog čovjeka ovdje u Novom Pazaru i šire.“ On je podjsetio da se u mnogim kuranskim ajetim i hadisima poziva na uklanjane od zla, a kladionice su sigurno zlo za jedan narod, kazao je muftija dr. Dudić.

Svi oni koji žele da podrže ovu akciju, štand će u narednim danima biti od 11,00 časova na trgu Gazi Isa bega.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Foto – SANA 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img