Home Rubrike Vijesti Nagrada “Ahmed Vali” Muhamedu Đerleku Maxu

Nagrada “Ahmed Vali” Muhamedu Đerleku Maxu

537
0

 

U Multimedijalnom centru Novog Pazara je sinoć dodijeljena nagrada “Ahmed Vali” Muhamedu Đerleku Maxu. Karikaturtista iz Novog Pazara je već dobio nekoliko svjetskih nagrada za rad kao što su drugo mjesto na međunarodnom festivalu Golden Hamlet, potom Nacionalna geografija, Animal planet i ostale. Muhamed Đerlek, kako sam govori, ne voli dnevno-političke karikature ali da su to radovi koje mu redakcije najviše traže.

„Svaka nagrada mi nekako dođe kao vjetar u leđa i zapravo je potvrda da ono što radim vrijedi i da se toliko prepoznaje da je to dobro. Prorade emocije, naročito kada je u pitanju grad Novi Pazar. Ova je godina bila za mene baš nekako dobra, plodna je bila, dosta sam radio a i Boga mi ta su priznanja stigla zahvaljujući tom nekom radu. Ne volim da radim dnevno-političke komentare ali redakcije su te koje traže i ja moram da radim dnevno-politički komentar. Najviše volim da radim karikaturu koja nije određena za datum, već one karikature koje imaju apsolutnu vrijednost.“

Maks o karikaturi govori kao o vrijednosti samospoznaje.

Nagrada “Ahmed Vali” nosi ime po pesniku koji je u XVI veku živeo u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima. Ime dobitnika saopštava se početkom januara, a nagrada se dodjeljuje na svečanosti polovinom januara. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, nedjeljiva je, a može se dobiti samo jednom.

SANA  – Adaleta Sejdović Hamzić

Foto SANA

Previous articleDr. Muratović: Borba tek slijedi, uskoro peticija protiv kockarnica
Next articleIUNP STIPENDIRA NAJBOLJE STUDENTE