Home Vijesti Stručnjaci savjetuju oprez kod dijagnostifikovanja bolesti zavisnosti od igrica

Stručnjaci savjetuju oprez kod dijagnostifikovanja bolesti zavisnosti od igrica

336
0

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikovala je zavisnost od video-igrica kao bolest, što je još jedan pokazatelj da zdravstveni profesionalci i stručnjaci za mentalno zdravlje širom svijeta sve više prepoznaju to stanje kao poremećaj. Zavisnost od igrica, međutim, često može biti posljedica drugih problema, pa stručnjaci savjetuju da se prema toj dijagnozi pristupa s oprezom.

Zavisnost od igrica uključena je u 11. izdanje Međunarodne klasifikacije bolesti SZO koje će biti objavljeno sredinom 2018. godine.

Simptomi bolesti zavisnosti od video-igrica uključuju davanje prioriteta igranju na štetu drugih aspekata života, kao što su porodične i društvene veze, hrana, spavanje, obrazovanje ili posao. Bolest pogađa najviše mlade muškarce koji više naginju igranju video igrica nego žene.

Američko udruženje psihijatara ranije je ocijenilo da nema dovoljno istraživanja tog stanja da bi se zavisnost od video-igrica klasifikovala kao bolest. Ali prema Međunarodnoj klasifikaciji, koja se primjenjuje u cijelom svijetu za identifikovanje i klasifikovanje bolesti, zavisnost od igrica trebalo bi smatrati bolešću ako te negativne posljedice traju više od godinu dana.

Najdžel Henderson, predsjednik organizacije za zaštitu mentalnog zdravlja Mental helt jurop (Mental Health Europe) izjavio je za EURACTIV.com da simptomi koji određuju zavisnost od igrica kao opasnost po mentalno zdravlje “mogu biti prošireni na sve što počinje da preuzima ili dominira nečijim životom”.
“Uzroci mogu biti nedostatak porodične mreže podrške, nepostojanje perspektive za zaposlenje ili obrazovanje, rastrojstvo u porodici, nedostatak društvene povezanosti ili prijatelja koji se možda mijenjaju onlajn zajednicom igrača. Generalno, uzroci toga mogu biti slični onima u slučaju kockanja, zavisnosti od alkohola i narkotika”, izjavio je Henderson.

Evropska komisija, na pitanje Euraktiva da li će dati neke preporuke na osnovu nove klasifikacije SZO, saopštila da je to pitanje prije svega u nadležnosti zemalja članica.

Komisija je, ipak, u okviru svoje nadležnosti, razvila inicijative za podršku u vezi s pretjeranim korišćenjem elektronskih uređaja koje može izazvati mentalne probleme, posebno kod mladih. Deo tih napora je bila i Strategija za bolji internet za djecu, usvojena 2012. godine.

SANA- Adaleta Sejdović-Hamzić