Home Vijesti Zukorlić u Pretresu o SPP-u, pravdi, pomirenju, masonima, Islamskim ustanovama, Zakonu o...

Zukorlić u Pretresu o SPP-u, pravdi, pomirenju, masonima, Islamskim ustanovama, Zakonu o obrazovanju, Drevnoj Bosni i novim projektima

354
0

Na temu pravde i pomirenja, između ostalog u Pretresu je 7. januara 2018. govorio predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) akademik muftija Muamer Zukorlić.

Govoreći o promjeni naziva podsjetio je da je BDZ Sandžaka bila vrlo jasno ograničena etnosom, baveći se isključivo bošnjačkim korpusom, te prostorno baveći se Sandžakom. Fokusiranje na Bošnjake bilo je zbog situacije s obzirom na to da je prostor Sandžaka bio zapostavljen. S razvojem situacije bilo je neophodno političku ideju i program učiniti dostupnom i drugima. Akademik Zukorlić navodi da je trećina glasova BDZ-u na posljednjim izborima došla od glasača drugih nacionalnih zajednica, odlučeno je da stranka do kraja bude otvorena za sve njih, ne bojeći se miješanja sa drugima. Samo oni koji nisu okrvavili ruke dobrodošli su u SPP, kaže Zukorlić.

Pravda bez pomirenja bila bi surova, a pravda i pomirenje su susret etike i estetike.

Govoreći o razvoju Sandžaka ističe da prolaskom autoputa kroz ovo područje otvara se nova epoha. Bez autoputa, gasovoda, aerodroma, željezničke pruge teško da ovaj kraj može doživjeti napredak.

Predsjednik SPP-a tokom je govorio i o prevazilaženju problema Bijele kuge i iseljeništva, kroz podršku selima kako bi se pomoglo gradu.

Govorio je o napadima na IZ i vakuf poručivši čelnicima Islamske zajednice da će uvijek biti kao predsjednik SPP i lično na braniku vakufskih vrijednosti.

O Beogradskim izborima Akademik Zukorlić naglašava da su oni nešto što se nameće samo po sebi. Ne možete, poručuje akademik Zukorlić, biti ozbiljna politička stranka, a da propustite neke izbore. Politika SPP-a postepeno će napredovati tipujući na promjenu svijesti za šta treba i mnogo vremena.

Sto se tiče BNV uvijek će biti zainteresirani, a dok se ovo tijelo ne oslobodi Sulejmana Ugljanina Bošnjacima, kaže Zukorlić, neće biti bolje.

O implementaciji usvojenog Zakona o viokom obrazovanju Zukorlić kaže da sve ide planiranim tokom, te da kroz Radno tijelo za implementaciju čiji je predsjednik Ministar Šarčević, a potpredsjednik akademik Zukorlić, budno prati svaki korak. Trenutno je u fazi implementacije konkurs za nove članove za Nacionalni savjet za visoko obrazovanje. Kompletno zaokruživanje očekuje se do maja 2018.

Na kraju Drevna Bosna je, kaže Zukorlić, naišla na veliko interesovanje preko njegovih očekivanja, tako da sada ima slatke muke nedostatka broja knjiga kako bi odradio sve promocije za koje ima više zahtjeva nego što se može stići odraditi. U fazi su novi projekti. Bijela knjiga akreditacije koja je u predštampi, kao i doktorska disertacija priređena u formi knjige Akademija koja bi tokom godine trebala izići iz štampe. Svakako u fazi istraživanja i prikupljanja informacija je i nastavak Drevne Bosne, koji će poseban akcenat imati na etnogenezu i gdje će temelj istraživanja biti analiza Bošnjačkog DNK projekta koje sprovodi Razvojno edukativno društvo RED.

Alma Sofić (SANA)