Home Vijesti  Muftija Dudić organizirao prijem za predstavnike džemata iz dijaspore

 Muftija Dudić organizirao prijem za predstavnike džemata iz dijaspore

405
0

 

 

Predsjednik Mešihata tradicionalno je okupio predstavnike džemata iz dijaspore.  Početak nove godine predstavlja sumiranje postignutih rezultata i urađenih aktivnosti te planiranje novih projekata za tekuću godinu. 

 

“Moja vjerska obaveza je bila da im se zahvalim u ime IZ-e i u ime ljudi koji vode institucije u okviru IZ-e, svakako da im budemo podrška za njihove džemate tj. naše sandžačke džemate koji žive u dijaspori. Naši Bošnjaci u dijaspori su ponos našeg ummeta, naše zajednice i oni čine jako ozbiljne korake po pitanju očuvanja identiteta, vjere, čine hajir svojoj državi u kojoj djelu, a pri tom nezaboravljaju ni nas” – kazao je dr. Mevlud ef Dudić.

Predstavnici džemata zadovoljni, ističu da je dijalog najvažniji u rješavanju svih problema sa kojima se sureću. Almir Husović koji dolazi u ime džemata „Wetzikon“ u Švajcarskoj je kazao:”Povod je bio da se što bliže upoznamo, da kažemo svoja mišljenja. Upoznali smo se o radu Mešihata tj. o svim ograncima Mešihata IZ-e u Srbiji”.

Muhamed Fetić imam je u džematu „Bilefield“ u Njemačkoj istakao je:”U akcijama u kojima učestvuje naš džemat nisu zadovoljavajuće, zato što je taj džemat u osnivanju i u fazi organizacije. Imamo uzo u našoj Islamskoj zajednici u Srbiji, mnogo toga možemo uzeti, primjeniti i iskorititi a mnogo toga i činimo.”

 

Predstavnici sandžačkih džemata u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Belgiji i Danskoj istakli su zajednički cilj i misiju, a to je da će raditi na razvijanju i afirmaciji džemata, poboljšanju kvaliteta i boljoj organizaciji, te da će djelovati zajedno jer kažu, da jedino tako mogu uspjeti.

 

Priredila:Dž.Džanković