Održan Kongres Stranke pravde i pomirenja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U sali Doma kulture održan je Kongres Stranke pravde i pomirenja. Dom kulture bio je pretijesan da primi sve zainteresirane koji su se okupili oko zajedničkog cilja – pravdom i pomirenjem do opšteg dobra za sve, bez razlike. Krem akademske i političke elite iz države, regiona i dijaspore svojim prisustvom dao je podršku kongresu Stranke pravde i pomirenja.

Kongres je himnom Evrope “Oda radosti” otvorila mlada umjetnica Almedina Đekić.

Predstavljena su programska načela stranke. Prvo načelo odnosilo se na čovjeka, drugo na nacionalnu jednakost, treće na regionalizaciju i decentralizaciju. Četvrto načelo odnosi se na pomirenje, dok peto načelo tretira vjersku ravnopravnost. Šesto načelo odnosi se na zaštitu životne sredine. Borba protiv siromaštva sedmo je načelo SPP-a, dok je otvaranje radnih mjesta osmo načelo. Kao deveto predstavljena je saobraćajna infrastruktura, a deseto načelo je borba protiv kriminala. Jedanaesto načelo pripalo je borbi protiv korupcije, dok se na dvanaestom mjestu našlo načelo borbe protiv nasilja. Suzbijanje nemorala, nekulture i primitivizma još jedno je od načela. Zdravstvo i stanje u tom sektoru je još jedno od načela koje tretira ova stranka, kao i načelo obrazovanja, kao najvažniji segment društva. Sloboda medija je također načelo koje će tretirati ova stranka. Kako je porodica osnovni temelj društva, našlo se i načelo zaštite i afirmacije porodice, žene i djeteta. Afirmacija mladih i dijalog načela su koja će biti posebno tretirana u budućnosti.

Prisutnima se obratio potpredsjednik stranke dr. Jahja Fehratović. On je istakao da prisustvo ljudi u ovolikom broju oslikava činjenicu da je Stranka pravde i pomirenja uspjela da okupi ljude oko istinski vrijednih načela, oko pravde i pomirenja među svim narodima.

“To su ključni naši postulati i vidite da su u načelima oni temelj svih suštinskih vrijednosti i dokaz da ova politika i harizma koju nosi naš lider donosi jednu novu snagu i svježinu”, navodi Fehratović.

Prof. dr. Nenad Prokić u obraćanju prisutnima je istakao da su duhovi prošlosti nadmašili one žive.

“Ne slušajmo historičare, oni obilaze groblja i prekopavaju kante za smeće u potrazi za jestivim korijenima. Ne okliznimo se opet u historiju, jer se moramo hitno izbaviti iz ovog brutalnog i banalnog vira koji nam guta živote. Porazno je saznanje da bi političari iz 90-tih i danas pobijedili na izborima. Sramota je što u BiH ne možete imati državu bez upliva druge strane i 22 godine kasnije. Nikad niko nije nikoga ovlastio da drugom daje Bosnu u amanet. Bosna nije jetim pa da joj treba staratelj, nije pastorče da joj treba očuh – rekao je jednom Mustafa Cerić i to se ne može bolje reći. Kao što ne postoji nikakva historija umjetnosti, jer postoji samo umjetnost sama i jedna, tako i naši političari moraju da nauče da primjene istinu zbog samih ljudi. Slobodan čovjek, pa tek onda pripadnik nacije, jer nacija je čovjek, a čovjek je svrha”, navodi Prokić.

Ultimativni je uslov da svako osudi svoje zločince, dodao je prof. dr. Prokić.

“Živimo epohu velike laži, zato se danas u školi uči nacionalna netrpeljivost. Ne smiješ voljeti svoj narod tako što ćeš mrzeti druge. Kada su svi otišli od Srbije daleko koliko ih noge nose, Bošnjaci su ostali. Mogli su da odu, vjerovatno sa najviše razloga od svih, ali su ostali i u Novom Pazaru pružaju ruku pomirenja. Zato sam ja ovdje sa vama večeras”, završava Prokić.

Diplomirani ekonomista iz Prijepolja i potpredsjednik stranke Samir Tandir poselamio je prisutne i istakao da je večerašnja slika iz Doma kulture nagovještaj ljepšeg vremena koje dolazi.

“ Mi smo SPP, nova, moderna i evropska stranka koja se bori za istinske vrijednosti. Mi želimo da napravimo Srbiju boljim mjestom za život, gdje svi imaju jednaku šansu, u kojoj Sandžak, kao i Vojvodina i Šumadija trebaju biti poseban region. Pokazali smo šta znači kada smo mi stožerna vlast na lokalnom nivou, te kako se razvija grad na čijem smo mi čelu. Za nas su uvijek novi izazovi značili nove pobjede, zato niko od nas nema pravo da se štedi. U nove pobjede, za Stranku pravde i pomirenja, za Sandžak, za Muftiju!”, istako je Tandir.

Da je stranka SPP-a promoter rodne ravnopravnosti činjenica je i da je jedno od mjesta potpredsjednika stranke pripalo i ženi, prof. Dr. Misali Pramenković. U obraćanju prisutnima istakla je da su svi ovdje sa jednim ciljem, a to je borba za istinske društvene i životne vrijednosti.

“Sve ove pozitivne promjene koje se osjećaju plod su djelovanja našeg lidera dr. Muamera Zukorlić. Po prvi put smo osjetili da je neko istinski predstavio Sandžak u Beogradu, ali i Beograd u Sandžaku. Na taj način otklonilo se političko licemjerstvo drugih predstavnika iz Sandžaka. Podržati i pristupiti ovoj stranci znači ne miriti se sa izgovorom da ne može bolje, uvijek može bolje, ali moramo se ujediniti i zajedničkim naporima doći do boljitka”, istakla je Pramenković.

Potpredsjednik iz reda albanskog naroda Kujtim Sadriju obratio se prisutnima riječima da će ova stranka biti stub koji će garantovati jednakost i zajedništvo u svakom segmentu života.

“Beograd treba biti realan, pa kao što traži prava za pripadnike srpske nacionalnosti na Kosovu, tako treba dati jednaka prava Bošnjacima i Albancima u Srbiji. Tek tada će sve biti kao što je nekada bilo”, poručio je Kujtim Sadriju.

Među prisutnima ove večeri bio je i predsjednik SPP-a u Crnoj Gori, Hazbija Kalač. On je poručio je dr. Muamer Zukorlić stvarni i najveći lider Bošnjaka u regionu.

“Nama se često spočitava u Crnoj Gori da uvozimo lidere iz druge zemlje, kao i načela stranke iz druge, a mi im poručujemo da smo svi mi jedno. Upravo oni koji nama spočitavaju tu vrstu neoriginalnosti, zapravo predstavljaju one koji su nama obećali da će skidati zapreke i paliti svjetla za boljitak države i naroda, oni rade ono što ne bi smjeli raditi. Pravda je dio svakog čovjeka i stanuje u svima nama, tako čovjek ne postoji bez pravde. Sa druge strane, pomirenje je aktivno stanje mira, odnosno borba za uspostavu mira. Kao što nema slobode bez borbe za slobodu, tako nema ni mira bez pomirenja”, ističe Hazbije Kalač.

“Kraj tanana šadrvana” i “Mlad se Jusuf oženio”, numere su kojima se prisutnima još jednom predstavila mlada i talentovana umjetnica Almedina Đekić.

Predsjednik Udruženja “Za pomirenje” akademik Refik Šećibović poručio je da su Bošnjaci svjesni svega kroz šta su prošli kroz historiju, ali su isto tako svjesni da je poslije pokojnog Zorana Đinđića jedino Aleksandar Vučić rekao da ne želi biti protiv Bošnjaka.

“Mi se borimo da pravde bude i za Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru koji već 15 godina trpi nepravdu, za Islamsku zajednicu, ali demokratskom borbom kojom ćemo dokazati da naši kvaliteti postoje u svakoj branši u kojoj radimo i djelujemo. Sandžak se promijenio potpuno. Ono što nam treba jeste obrazovanje kroz koje ćemo svakog Bošnjaka naučiti da kroz knjige i znanje treba izgrađivati sebe. Samo tako ćemo moći svima pokazati naš talenat, značaj i snagu”, poručio je akademik Šećibović.

Gost iz BiH bio je akademik Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca. U obraćanju prisutnima ističe da mu je drago što je večeras prisutan.

“Više puta sam isticao da Bošnjaci i Srbi moraju naći zajedničku riječ. Sudbina im je slična. Ne postoje dva bliža naroda od Bošnjaka i Srba na Balkanu”, navodi akademik Kurtćehajić.

Prva dama bošnjačke politike na Kosovu, predsjednica NDS-a Emilija Redžepi poručila je u svom obraćanju da je ovo revolucinalan pokret i da ga svi trebaju podržati.

Još jedan od gostiju iz BiH bio je i Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH. On je sa govornice poručio da je muftija dr. Muamer Zukorlić samo imenom stranke najavio promjene i reforme u društvu.

“Mi i 22 godine nakon Dejtona nemamo stabilnosti u BiH. Ne može se praviti bolja BiH dok god imate Čovića koji hoda u čizmama Šuška i Tuđmana, te Dodika koji je u ratu bivao nazivan imenom Ronhill, što znači da je bio švercer. Ne možemo tako graditi bolju BiH. Poručujem vam da ću uvijek biti podrška mom imenjaku. Muamer i Amer zajedno!”, ističe Jerlagić.

Poseban gost večerašnjeg Kongresa Stranke pravde i pomirenja bila je potpredsjednica SNS-a Marija Obradović. U obraćanju prisutnima čestitala je u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i prenijela srdačne pozdrave.
“Formiranje stranke koje ste vi učinili govori da na vas Srbija može da računa kao na jako ozbiljnog partnera u dijalogu. Treba se osjećati potreba da razgovaramo jedni sa drugima, jer smo svi zajedno unutar granica Republike Srbije. Najlakše je zgaziti riječ, pruženu ruku, čovjeka. Mnogo snage, energije i vjere je potrebno da ostanemo zajedno kada je teško. Srbiji je sada teško, jer smo pod velikim pritiskom. Mi smo svi jedan veliki tim na koji naša država računa i kao dobar menadžer koji aktivira igrače u svom timu onako kako situacija nalaže, onda je na nama da budemo najbolji mogući igrač kada nas menadžer pozove”, navodi Marija Obradović.

“Vi ste hrabri što na ovako uzavreloj političkoj sceni otvarate novi prozor. Sretno!”, riječi su kojima je Marija Obradović završila svoj govor.

Akademik Muhamed Filipović nije mogao prisustvovati večerašnjem Kongresu iz zdravstvenih razloga, ali je pismom ukazao podršku, čestitao na Kongresu uz želju da svim Bošnjacima lider Zukorlić donese boljitak svojim političkim djelovanjem.

Svebošnjački lider, čovjek koji je svojim djelovanjem na društvenoj sceni posljednje dvije decenije uveo novu kulturu u dijalogu i politici, predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić obratio se prisutnima. Aplauzi te oduševljenje prisutnih još jednom su dokazali da su svim srcem uz ideju i djelovanje Zukorlića. On je istakao da u svim godinama djelovanja nije mogao naći snagu niti sreću bez Božije pomoći.

“Pravda je materijalni plod istine, bez pravde čovjek je u svom biću u raskoraku i rasulu. Bez pravde porodica je neodrživa, bez nje ljudskom zajednicom vlada neslaganje i nesreća. Zato smo se odlučili da pravda zauzme ključno mjesto u ideji i imenu stranke”, ističe Zukorlić.

“Baš zato što nam je Bog jedan, apsolutna istina jedna, mi Bošnjaci ovim političkim iskorakom pokazujemo odvažnost i hrabrost da su prave istine jedne i jedine. Zato sam sretan i ponosan što učestvujem u ovom festivalu snage i slobode. Ne znam da li možete naći stranku na čijoj promociji svi govornici, odakle god dolazili, mogu govoriti slobodno, bez da im iko kaže ovako ćete ili onako. E to je SPP, duh snage i slobode”, dodaje on.

Zukorlić navodi da se sjetvom ovakve politike nada ubrzoj žetvi dobra i pozitivnih promjena.

“Večeras ovdje oglašavamo da nacionalizmu nema mjesta u našoj stranci. Dobro došao patriotizam, napolje i što dalje od nas nacionalizam.

Nacionalizam je otrovni plod bezbožničkih uvjerenja, te svi oni koji vjeruju u Boga ne mogu biti nacionalisti. Iz tog otrova nacionalizma klija i lista šovinizam i mržnja i svjedoci smo ovdje na Balkanu šta su nam u prošlosti donijeli nacionalizam i šovinizam. Zato smo ovdje večeras u različitosti vjerskih i etničkih načela, ali okupljeni oko istinskih vrijednosti.

Ono što ne želiš da urade tebi, ne čini drugome i bit ćeš najpravedniji. Ono što ne želiš da drugi čini tvom narodu, ne čini ni ti drugim narodima i bit ćeš i kolektivno pravedan. Ove vrijednosti ponudimo i drugima. Mi koji vjerujemo u prave vrijednosti, moramo vjerovati da te vrijednosti imaju šansu u budućnosti, jer original je uvijek jači od falsifikata. Ovo je danas odlučnost originala da ne bježi od falsifikata.
Svima šaljemo iste poruke. Mi ovdje promoviramo pravu kulturu, kulturu protiv nekulture i primitivizma. Večeras pružamo ruku i SDP-u Rasima Ljajića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, dođite da se pomirimo, zajedno u ciljevima da pomognemo ovom napaćenom narodu i otklonimo nepravde. Pružamo ruku i drugim srpskim strankama. Naša ruka pomirenja je ispružena prema svima”, poručuje Zukorlić.

“Pravda je nešto bez čega nema opstanka, ali je bez pomirenja ona nekada surova. Pravda je u ovom slučaju muškarac (muž), a pomirenje je žena (supruga). Muškarac je snaga i oslonac, a žena ima sve ono što muškarac nema, a to je prefinjenost, senzibilitet. Kako čovjek bez žene ne može, tako ne ide ni pravda bez pomirenja”, dodaje Zukorlić.

Jako je važno, dodaje Zukorlić, isticati i dijeliti lijepu riječ.

“Lijepa riječ je susret iskrenosti i istine. Ona će biti suštinski i nematerijalni simbol naše Stranke pravde i pomirenja”, zaključuje on.

Kongres Stranke pravde i pomirenja uslijedio je nakon izborne skupštine stranke koja se održala 23. decembra.

 

 
SANA – Hamza Škrijelj
FOTO – E.Bačevac
- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img