Home Vijesti Medresa obilježila jubilej 20 godina lista učenika Medrese “Softa”

Medresa obilježila jubilej 20 godina lista učenika Medrese “Softa”

493
0

U srijedu, 27.12.2017. godine, Medresa Gazi Isa-beg u Novom Pazaru je upriličila svečanost kojom je obilježila 20 godina od osnivanja Softa, prvog lista učenika srednjih škola na ovim prostorima.

Prije 20 godina Softa je bila prozor u svijet učenicima Medrese gdje su govorili o potrebama i željama, svojim i problemima bošnjačkog naroda, a i danas to isto radi, ali sa iskustvom od 20 godina.

Osnovana prvenstveno sa željom da se pokaže elitnost i kvalitet Medrese, da se mladima ponudi jedan drugačiji pogled na život, kao i da se pokaže visoka svijest i zrelost medresanata, te afirmira bosanski jezik.

Rukovodstvo Islamske zajednice, na čelu sa tadašnjim muftijom dr. Muamer ef. Zukorlićem i direktorom Medrese dr. Mevlud ef. Dudićem, uvidelo je potrebu i pokrenulo inicijativu za osnivanje ovog lista.

Direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović u svom obraćanju je objasnio da riječ Softa označava učenika Medrese, a jubilej 20 godina Softe pokazuje da je ovaj list dostigao punoljetstvo i ozbiljnost, kao i Medresa i njeni današnji učenici-softe. Takođe, zahvalio se tadašnjem rukovodstvu IZ-e na pokretanju ovog lista i podršci koja je svih ovih godina, a i danas, pružana Medresi.

“Pozivam starije da pogledaju šta to učenici u Softi pišu. Ja pročitam svaki broj od korice do korice i mogu vam reći da ima puno zanimljivih i korisnih stvari.

To je naš ponos, ponosimo se Medresom i Softom, našim učenicima” poručio je direktor dr. Plojović.

 

Dr. Misala Pramenković kao učenica prve generacije zenske Medrese bila je u uredništvu prvog broja Softe, kada je ovaj list pokrenut, je kazala:

“Mi nismo bili svjesni značaja tog projekta, ali rukovodstvo Islamske zajednice jeste. Medresa je rasla i stasavala, a sve to je zabilježila Softa. Mnogo toga bi otišlo u zaborav da nije Softe i čestitam generacijama Medrese koje pokazuju svoju zrelost.”

Dr. Jahja Fehratović, koji je takodje bio član redakcije kada je Softa osnovana, je rekao da je Medresa karakterno oblikovala svoje učenike, te bez obzira što su dolazili sa različitih strana zemlje bili su kao jedno.

“Kao medresanti izgarali smo za danima kada su novine izlazile, rado smo ih čitali i distribuirali, postojalo je veliko interesovanje, jer tada je od islamske literature bio samo Glas islama, Softa i po koja knjiga”

On je dodao da je  Medresa “Gazi Isa beg”  prva srednjoškolska ustanova koja je van teritorije BiH zvanično uvela nastavu  na bosanskom jeziku.

Narodni poslanik mufija dr. Muamer Zukorlić istakao da je osjetio radost i ponos jer imamo list učenika i list Islamske zajednice, koji uprkos teškim uslovima, u kontinuitetu izlaze punih 20 godina, u ovoj kulturološkoj pustoši u kojoj živimo na prostoru Sandžaka, što je veliki uspjeh, kojem se treba radovati, a to su Glas islama i Softa.

Narodni poslanik Zukorlić je istakao da se poseban akcenat i pažnja mora staviti na lijepoj riječi, kao i da pisana riječ ima poseban značaj i takvi projekti imaju specifičnu težinu.

“Kur’an je pokazatelj  da riječ ima najveću moć i da je to najveća blagodet koju čovjek može posjedovati. Elitnost naroda se ogleda u prisustvu i koncentraciji lijepe riječi. Našem napaćenom narodu koji je sistematski uništavan, gušen i raseljavan moramo približiti riječ istine.

Tom narodu trebamo ponuditi i približiti naše projekte, kako bi majke i očevi svoju najtalentovaniju djecu upisivali u Medresu.  To će biti kada shvate da je Medresa škola u kojoj raste moralna, intelektualna i kulturna elita, a list Softa je pokazatelj Istine koju baštinimo.

Predsjednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić je rekao da je ovo blagodat kojom je Allah počastio Islamsku zajednicu i zamolio Allaha dž.š. da ukabuli trud svih onih koji su proteklih 20 godina radili i dali doprinos da ovaj projekat bude još jedan ponos svih nas.

“Nije Softa sama od sebe nastala i nije mogao svako da pomogne izlaženje Softe. Uvijek su radili na promoviranju da Allahova riječ bude gornja, što rade i dan danas.“

Zahvalio je Upravi Medrese što će sačuvati Softu od zaborava, na način što je sabrala sve brojeve koji su izlazili u proteklih 20 godina, koji će biti ukoričeni i čuvani u našim bibliotekama, ali i što će svim zainteresovanim staviti na raspilaganje sve brojeve Softe u PDF formatu.

„Čestitam redakciji, upravi Medrese, direktoru, profesorima, Islamskoj zajednici i svim muslimanima Sandžaka na ovom velikom uspjehu.”

Muftija Dudić je na kraju skupa proučio dovu, a učenici Medrese su tokom programa prisutne oduševili prelijepim učenjem ilahija.

SANA Amela Salković