Home Vijesti Tandir: Halal industrija razvojna šansa Srbije

Tandir: Halal industrija razvojna šansa Srbije

449
0

Agencija za sertificiranje halal kvaliteta uručila je kompaniji Meggle halal sertifikat, rekao je Tanjugu direktor te Agencije Samir Tandir, navodeći da ta kompanija pored svojih uobičajenih proizvoda, ima i proizvode koji su u skladu sa halal standardima, odnosno muslimanskim verskim običajima.

“Halal tržište i islamska ekonomija globalno su najbrže rastuće tržište i ekonomija koja ima najširu i najveću primjenu trenutno u svijetu. Halal tržište broji preko milijardu i 700 miliona konzumenata i raste preko 10% na globalnom nivou. Ono je prisutno u region i u Evropskoj uniji, tako da kompanije u Republici Srbiji intenzivno rade na implementaciji halal standarda.” Ističe gospodin Tandir

On ističe da halal standard jeste standard kvaliteta koji ima svoje posebnosti u odnosu na druge standarde kvaliteta i da je kompatibilan sa svim standardima. Razlika izmedju halal standard i drugih standard jeste što druge morate da imate zbog zakonske regulative ili uslova za određena tržišta, dok je halal standard kvaliteta jedini standard koji vam obezbeđuje nova tržišta, nove kupce i nove klijente a da pritom ne izgubite nikog od postojećih klijenata.

SANA – Adaleta Sejdović Hamzić