BDZ Sandžaka preimenovana u Stranku pravde i pomirenja – Zukorlić novi predsjednik

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Danas je održana izborna skupština BDZ Sandžaka na kojoj je apsolutnom većinom glasova 578 prisutnih delegata podržan prijedlog o preimenovanju stranke i izboru novog predsjednika.

Nakon godina uspješnog djelovanja na prostorima Srbije i Crne Gore, BDZ Sandžaka odlazi u historiju, upamćena kao politička partija sa novom političkom kulturom. Nasljeđuje je Stranka pravde i pomirenja, na čelu sa akademikom dr. Muamerom Zukorlićem, kao predsjednikom.

Bivši predsejdnik stranke dr. Jahja Fehratović zahvalio se svima na podršci koju je dobijao kroz godine vođenja stranke, te istakao da je ponosan na činjenicu da su godine borbe dr. Zukorlića bile glavni motivi za ulazak i političku borbu za ostvarivanje prava. Upravo je Fehratović predložio dr. Muamera Zukorlića za predsjednika Stranke pravde i pomirenja.

“Od ovog trenutka ulazimo u novi historijski trenutak, trenutak koji smo svi iščekivali, nadali mu se i izgarali kada će doći. Nije tajna da je kreator i apsolutni lider BDZ Sandžaka u svemu bio dr. Muamer Zukorlić, te da je cjelokupno naše djelovanje inspirisano njegovim zalaganjem i radom ovih 25 godina kako je na društvenoj sceni ovdje u Sandžaku i na Balkanu. Većina nas smo ušli u politiku najviše inspirisani svim onim što je muftija Zukorlić radio, za šta se borio i da smo svi ovdje, po najviše zahvaljujući njegovom djelovanju u borbi za prava svih naroda Srbije, u borbi za jednakopravnost i slobodu, a posebno za rješavanje svih ovih nagomilanih problema u Sandžaku i zato nemamo drugog kandidata za predsjednika Stranke pravde i pomirenja osim dosadašnjeg lidera, akademika muftije dr. Zukorlića i to je moj prijedlog za predsjednika naše stranke”, kazao je dr. Fehratović.

U izjavi za medije predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić je istakao da se od ovog dana stranka potpuno otvara i prostorno i etički prema onima koji nisu samo Bošnjaci i sa prostora Sandžaka.

“Novo ime stranke oslikava naš temeljni kurs. Naše djelovanje je fokusirano na pomirenju kao neophodnost naroda na Balkanu. Iako sam i do sada na različite načine uticao na djelovanje stranke, danas sam i formalno na njenom čelu”, rekao je Zukorlić.

Dr. Muamer Zukorlić ističe da je, kada je izabran za muftiju sa samo 23 godine bio iznenađen tom odlukom, ali da današnji izbor za njega nije predstavljao iznenađenje.

“Kada sam sa 23 i po godine bio izabran za muftiju, bio sam iznenađen i trebao sam da govorim, ali nisam puno tada govorio. Rekao sam samo jednu rečenicu tada: “Ne znam koliko ću biti muftija, ali to što ću biti ću biti”, a to je značilo da ću biti dobar muftija, odan onome što mi je povjereno, jer to mogu da garantujem, to je nešto što čini mene i moj karakter. Ja tu rečenicu ponavljam i sada. Ne znam koliko ću obavljati ovu funkciju, ali znajte da ću joj biti u potpunosti posvećen”, poručio je dr. Zukorlić.

On je najavio i Kongres stranke zakazan za 28. decembar. On je dodao da je današnja izborna skupština pokazala svu snagu promjena, te da na Kongresu očekuje još veću eksployiju energije i emocije.

Na izbornoj skupštini izabrano je pet potpredsjednika, od kojih po jedan iz srpskog i albanskog naroda.

Izabrani potredsjednici su: dr. Jahja Fehratović, prof. dr. Nenad Prokić, Samir Tandir, dr. Misala Pramenković i Kujtim Sadriju.

Prof. dr. Nenad Prokić obratio se prisutnima. On je istakao da u Srbiji ima dosta upražnjenih mjesta za novu politiku i za nove promjene.

“Lider nam je dobar, mnogi u Srbiji imaju različito mišljenje o njemu, ali ga niko ne potcjenjuje. To je jako mudro od mnjenja Srbije. Branit ćemo svačije kao da je naše, takva treba da bude politika”, istakao je Prokić.

Kujtim Sadriju u obraćanju pristunima ističe da je put koji ih vodi podjela na dobro i na zlo.

“Mi ne dijelimo ljude na vjeru, naciju, rasu. Mi ih dijelimo na dobre i na loše ljude. Spremni smo da pružimo ruku pomirenja svima, jer samo je to pravi put ka Evropi”, navodi Sadriju.

Izabrani članovi Glavnog odbora, kao i Generalni sekretar stranke dr. Ferid Bulić, predsjednik Političkog savjeta dr. Admir Muratović, predsjednik Nadzornog odbora Edin Zećirović, predsjednik Suda časti dr. Enver Gicić, predsjednik Statutarne komisije Sabahudin Hajdarević, te član Predsjedništva za dijasporu Ljutvija Balkan.

SANA – H.Škrijelj

FOTO – E. Bačevac

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img