Promocija “Drevne Bosne” održana u Beogradu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Beogradu, u “Klubu poslanika” održana je promocija knjige “Drevna Bosna” autora akademika dr. Muamera Zukorlića. Ovo je prva zvanična promocija djela u Beogradu, a djelo je ranije promovirano u šest gradova širom regiona. Na promociji govorili: historičar prof.dr. Nikola Samardžić, akademik dr. Refik Sećibović, akademik dr. Muamer Zukorlić i moderator Zorica Stablović-Bulajić.

Prilikom otvaranja promocije Stablović-Bulajić istakla da je knjiga široko prihvaćena.

Historičar prof.dr. Nikola Samardžić  kazao da tri decenije nije imalo mjesta za nauku i dijalog. Dodao je da  je bošnjački narod držao jugoslovensku zajednicu na okupu, ne samo svojom centralnom i biografskom ulogom, već njihovom ljudskom biću. Dr. Samardžić se osvrnuo na važnost Bosne kao veze ili mosta spajanja različitih krajeva, ističući da je to prostor na kome se počivaju-začinju nacionalne zajednice. On je pohvalio djelo dr. Zukorlića te kazao da je tema izuzetno teška jer je teško kaže, predstaviti one vrijednosti čija je trajnosti u vremenu metafizička.

Akademik dr. Refik Šećibović je kazao da knjiga ima izuzetan značaj za Bošnjake, Bosnu i za bosanske i muslimane i hrišćane, zbog obrazovne i naučne dimenzije koju posjeduje. Podsjetio na sentimentalni osjećaj koji ga vezuje za Beograd jer je akademik dr. Sećibović živio i školovao se u ovom gradu, te da je promocija napravljena na pravom mjestu posebno kada je riječ o informativnom i edukativnom djelu. “Ovo svaka porodica treba imati i pokazati na svojim policama” dodao je on. Opredijelio se za tri glavna segmenta:

– bosanski univerzitet i obrazovanje u srednjovjekovnoj Bosni

– Teodosijeva linija podjele Rimskog Carstva

– kulturni pejzaž “Drevne Bosne”; odnos kulture i prostora u kome se nalazi

Dodao da knjiga “Drevna Bosna” suočava Bošnjake danas da shvate svoj položaj u Evropi, te da Bošnjaci shvate da imaju svoju historiju, svoje porijeklo.

Akademik dr. Muamer Zukorlić u svom obraćanju je istakao odnos njega i djela. Iako se nije htio baviti historijom, istraživanje je vodilo svojim putem kroz činjenice i adekvatne informacije što je na kraju rezultiralo djelom. On je kazao da je Balkan jedinstvena kulturološka cjelina i da ga nije moguće dijeliti. Uprkos ratovima i nemirima Balkan je zadržao svoje jedinstvo. On je kazao da djelu nije pristupio kao kreator, vlasnik, te da će na taj način poslati poruku čitaocima i utjecati na svijest čitalaca, ali njegovo istraživanje je na samom kraju utjecalo na njega, a ne on na nju. Petogodišnje istraživanje je na njega utjecalo čak i na aktuelne i političke stavove, kazao je, te dodao da je nakon ovog istraživanja on nakon ulaska u politiku razvio “Ideju pomirenja”.

Dakle, dijalog predstavlja ključ svakog prosperiteta. Dodao i da je Bosna čvorište susreta, predstavlja mir Balkana, osvaja se srcem a brani dijalogom istakao je dr. Zukorlić.

Urednik izdanja je dr. Jahja Fehratović, a štampa i vez je zavidnom nivou. Knjiga sadrži 16 poglavlja, literatura je obimna, preko 100 ilustracija koja je svaka priča za sebe. Ovo je jedinstven presjek etnogeneze Bošnjaka i kulturnih promjena. Jedan od rijetkih autora, dr. Zukorlić bavi se postojanjem naroda još od davnina na prostoru Bosne. Knjiga je tumačena kao novo i racionalno tumačenje historije.

Zahvaljujući dobroj organizaciji studenti IUNP-a i FIS-a imali su priliku prisustvovati promociji.

Priredila: Dž.Džanković

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img