Upriličen prijem povodom 50 godina rada u Islamskoj zajednici h. Hajra ef. Tutića

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U amfiteatru FIS-a upriličen je prijem i održana promocija dokumentarnog filma povodom 50 godina rada u Islamskoj zajednici hadži Hajra ef. Tutića

Na samom početku odlomak iz Časnog Kur’ana proučio je Haris ef. Bećirović.

Direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović zahvalio se prisustnima što su došli da daju podršku hadži Hajru ef. Tutić i tako svjedoče kruni polovini vijeka provedenog u službi vjere Hajra ef. Tutića. “Dostojanstveno je prkosio svim vrstama komunizma, fašizma i radikalizma kroz vrijeme. Film koji ćete pogledati divna je poruka svima, pogotovu mladima da je zajednica nastala prije nas i da će opstati bez nas”, poručio je dr. Plojović.

Nakon projekcije filma koji je izazvao oduševljenje svih prisutnih, prisutnima se obratio lider svebošnjačkog pokreta, narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić, istakavši da je film dovoljno rekao.

“Drago mi je da se mogla osjetiti sva ta iskrenost koja leprša u ambijentu kroz sve te riječi koje smo čuli. Ovim večerašnjim događajem zapravo svjedočimo novi, jači i veći kvalitet Islamske zajednice. Zavist je opasna energija, mnogo je hadisa i ajeta koji ukazuju na ovu opasnost. Zavist je najveći generator različitih oblika negativnih ljudskih odnosa, te je mnogo teško pobjediti je, prije svega kod sebe samoga. Neki kažu da su žene međusobno najviše zavidne, neki kažu da su to ljekari, a neki pak ističu da su to efendije. Večeras smo svjedoci da ovo treće zaista nije”, navodi dr. Zukorlić.

Zukorlić ističe da je jako radostan zbog večeraš je manifestacije iskrenosti.

“Radostan sam zbog Hajra efendije i njegove porodice, ali isto tako sam radostan zbog Islamske zajednice koja pokazuje ovakav moralni kvalitet. Ima izreka koja kaže da onaj ko se ne ponosi svojim predvodnicima, neće ga se ponositi njegovi najbliži. Onaj ko ne zna da poštuje one prije njega, on neće zaslužiti da njega poštuju oni koji nakon njega dolaze”, dodaje Zukorlić.

On je rekao da su upravo oni koji su napravili puč i izdaju 2007. godine zapravo bili ti, kako ističe Zukorlić, galamdžije koji su govorili razne klevete njegov račun i drugim kolegama i saradnicima punili glave.

“Mubarek olsun tebi Hajro efendija, tvojoj porodici, mubarek olsun Islamskoj zajednici i svima”, završio je narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić obratio se prisutnima, citirajući ajet: “Vi činite dobro, radite, a vaš trud će vidjeti Allah, Njegov Poslanik i vjernici”.

Dobra djela, dodaje Muftija, često znaju propasti kod ljudi, ali, navodi on, kod Allaha nikada neće propasti.

“U hadisu stoji:’Islam je počeo sa pojedincima i vratiće se na pojedince. Blago tim pojedincima.’

Ti pojedinci su morali držati žeravicu islama uvijek, i onda kada je bilo jako teško”, podsjeća muftija dr. Dudić.

Ovim dokumentarnim filmom se imalo za cilj prikazati da je za ponos ono što je učinjeno od strane hadži Hajra ef. Tutića.

Muftija dr. Dudić pozvao je hadži Hajra efendiju da se obrati prisutnima.

“Ja sam teže pregrmeo ovih sahat vremena, nego ovih prethodnih 50 godina. Ali uspio sam, jer su oko mene mladi ljudi, pa od njih crpim snagu”, istakao je hadži Hajro ef. Tutić.

On se zahvalio svima na svemu što su priredili.

Na kraju, u čast 50 punih godina rada, truda i zalaganja uručen je i poklon hadži Hajru ef. Tutiću.

SANA – H.Škrijelj

Foto – E. Bačevac

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img