Nezakoniti topli obrok i regres za opštinare

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ustavni sud donio je odluku da su odredbe Odluke o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u gradskim upravama na osnovu kojih su im isplaćivani topli obrok i regres, nezakonite.

Ovom Odlukom predviđeno je da radnici lokalne samouprave primaju dodatke na osnovnu platu, a među kojima su i topli obrok, kao i regresiranje godišnjeg odmora.

Ocjenu ustavnosti i zakonitosti ovog dokumenta pokrenulo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je smatralo da je Odluka lokalne samouprave Novog Pazara u suprotnosti sa članom 4. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i članom 195. stav 2. Ustava Srbije.  Ovim članom zakona predviđeno je da koeficijent za obračun osnovne plate već sadrži dodatke za topli obrok i regres za korištenje godišnjeg odmora.

U obrazloženju se navodi da je tim zakonom predviđeno da se osnovne plate radnika i funkcionera lokalne samouprave utvrđuju na osnovu koeficijenata i da oni već sadrže dodatke za topli obrok i regres.

Ustavni sud je zaključio i da lokalna samouprava ima ovlaštenja da odredi koeficijente za obračun osnovne plate zaposlenim, izabranim i postavljenim licima, ali da to ovlaštenje ima dva zakonska ograničenja.

Koeficijent ne smije biti veći od Zakona o platama u državnim organima i javnim službama propisane visine, a drugo da se ne može predvideti uvećanje plate po osnovu bilo kog dodatka za koji je tim zakonom propisano da je već sadržan u koeficijentu.

Zbog toga je Ustavni sud odlučio da odredbe tog dokumenta, koje se odnose na isplatu toplog obroka i regresa, nisu u saglasnosti sa zakonom, a potom i Ustavom, prenosi radio sto plus.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img