Home Rubrike Vijesti FTV Pošteno: Interes Bosne i Sarajeva je otvoriti se prema Istoku, autoputem...

FTV Pošteno: Interes Bosne i Sarajeva je otvoriti se prema Istoku, autoputem preko Sandžaka do Beograda

397

Gosti emisije “Pošteno” na Federalnoj Televiziji govorili su o autoputu od Sarajeva do Beograda – je li stvarnost ili bajka: Muamer Zukorlić, Mladen Bosić, Lazar Prodanović, Amir Fazlić i Enver Bijedić.

Žustra rasprava odvijala se o tome da li će autoputa uopće biti, ali više o tome koja trasa je veći interes, preko Tuzle, Goražda, Višegrada ili Sandžaka do Beograda.

Zukorlić je govorio da je jako važno da se Sarajevo otvori prema istoku svoje zemlje i regije, autoputom preko Sandžaka do Beograda, dok je autoputom prema Tuzli već otvoren prema sjeveru.

On je kazao da vrh Bosne treba zasebno posmatrati ove dvije trase, kao dva projektna putna pravca, prema Tuzli i prema Sandžaku. Kao dva odvojena projekta, putni pravac prema Tuzli lobirati i finansirati iz Evropskih fondova, dok aktuelni preko Sandžaka, iz Turskih fondova.

Ovakva odluka je u interesu Bosne u lokalnom ali regionalnom smislu, zaključuje se Zukorlić.

Među ostalim sagovornicima, pogotovo zagovornicima trase preko Tuzle, glavna teza osporavanja suprotnih bila je da Bosna nije kreditno jaka da isfinansira oba kredita, te da je Bosni i Hercegovini prioritet povezivanje svog stanovništva od geostrateškog povezivanja u regionu.

Zukorlić je dodao da treba primarno odrediti koji su kriteriji za određivanje trase, da li lokalni interesi pojedinih sredina ili regionalna i geostrateški razvoj BiH višestrukim povezivanjem sa regionom.

Cijelu emisiju pogledate klikom OVDJE

izvor: SANA

 

Previous articleKONAČNA ODLUKA – FK Novi Pazar neće istupiti iz lige
Next articleNa IUNP-u prezentirana Forenzička 3D rekonstrukcija