Home Rubrike Vijesti Zukorlić u Skupštini: Glavna kočnica realizacije putnih pravaca Novi Pazar – Tutin...

Zukorlić u Skupštini: Glavna kočnica realizacije putnih pravaca Novi Pazar – Tutin – Sjenica lokalne samouprave

486

Narodni poslanik muftija dr. Muamer Zukorlić obraćajući se danas (8. decembra 2017) u Skupštini Republike Srbije kazao je da će narodni poslanici BDZ podržati Zakon o budžetu za 2018. godinu jer je uvjeren da je uložen značajan trud na njegovom unapređenju u odnosu na prethodni, shodno mogućnostima.

On je pohvalio izdvajanje značajnih sredstava za realizaciju gasovoda Aleksandrovac-Tutin uz nadu da će planiranim intenzitetom biti završeno do 2019. godine.

Zukorlić je postavio pitanje zbog čega u ovom budžetu nema projekta rehabilitacije putnih pravaca Novi Pazar – Tutin – Sjenica, koji su u prethodnom budžetu bili predviđeni, a u novom budžetu ih nema. Iako je dodao da je djelimično informisan da su trenutno najveća kočnica na putu realizacije tih projekta lokalne samouprave Novog Pazara, Tutina i Sjenice, koji nisu ispunili svoje obaveze i nisu riješili imovinsko pravne odnose, eksproprijacije i dr.

Međutim Zukorlić je kazao da to nije opravdanje, već zahtijeva od Vlade da preko Republičkih organa izvrše pritisak na lokalne samouprave kako bi se taj posao dovršio, i kako jedan jako važan projekat za Sandžak nebi čekao zbog aljkavosti i nerada lokalnih samouprava.

Zukorlić je govorio i o drugim problemima koji tište građanne Sandžaka, posebno pozdravivši izgradnju stanice koja će rješavati problem deponija kod Nove Varoši, istakavši kako su to možda najopasnije deponije i ekološki i u svakom drugom smislu jer se nalaze uz jako frekfentne puteve i u blizini naseljenih mjesta.

Muftija se osvrnuo i na stavku podrške projektima dijaspore, ali naglasio da nije dobro što se pomoć odnosi većinom o podršci dijaspori srpske nacionalnosti. Podsjetio je da u dijaspori živi preko 100.000 Bošnjaka sa područja Sandžaka, te da imajući u vidu osnovna ljudska prava i načela ravnopravnsoti, a i shodno intenciji države da integriše u društvo pripadnike svih nacionalnosti, pozvao Vladu da u projekte uvrsti značajnim sredstvima i podršku bošnjačkoj dijaspori iz Srbije.

Zukorlić je na kraju posebno podvukao podršku porodici sa djecom, ali opet kazao da je to nedovoljno, jer se majke moraju početi tretirati kao strateška vertikala opstankla na ovim prostorima te da se u podršci majkama ne smije imati ograničenja, jer su majke naši heroji, zaključio je Zukorlić i pozvao Vladu da u buduće razmišljaju na takav način.

 

 

 

Previous articleŠemsović: Protiv sam istupanja kluba iz lige, osjećam se iznevjerenim
Next articleDr. Fehratović u Skupštini Srbije – Država da podrži projekte Bošnjaka u dijaspori